Sneijder debuteert met overwinning in beladen stadsderby

Bart Kruyt27 jan 2013, 19:00
Laatst bijgewerkt: 27 jan 2013, 19:00

Wesley Sneijder kan met een goed gevoel terugkijken op zijn debuut voor Galatasaray. De van Internazionale overgenomen middenvelder mocht zondagavond een halfuur meedoen in de beladen stadsderby met Besiktas, die met 2-1 gewonnen werd. Dat terwijl Galatasaray dertig minuten met een man minder speelde, vanwege een directe rode kaart voor Felipe Melo, na een opstootje met Oguzhan Özyakup. Galatasaray heeft door de overwinning weer vijf punten meer dan achtervolger Fenerbahçe.

Galatasaray - Besiktas 2-1
Sneijder werd als een held onthaald door de supporters van Galatasaray, die de thuisploeg al vroeg op voorsprong zagen komen. In de vierde minuut vond Umut Bulut bij de tweede paal Emre Colak, die de score opende met een beheerste volley. Besiktas moest zodoende in de achtervolging en kreeg na ruim twintig minuten spelen een goede kans op de gelijkmaker, toen Manuel Fernandes Roberto Hilbert alleen voor doelman Fernando Muslera zette. De Duitser slaagde er echter niet in om te scoren, waardoor Galatasaray met de schrik vrijkwam.

Kort voor rust verdubbelden de gastheren de marge. Een vrije trap van Selcuk Inan werd met het hoofd verlengd door Albert Riera, die op deze manier zijn eerste doelpunt van dit seizoen maakte. Besiktas ging daardoor met een slecht gevoel rusten en voor de tweede helft kwam Özyakup als invaller binnen de ploeg. Met de Zaandammer binnen de lijnen kwamen de gasten vervolgens terug in de wedstrijd, door de aansluitingstreffer van Tomas Sivok, die scoorde met een kopbal uit een hoekschop.

Niet lang daarna besloot Fatih Terim om in te grijpen. De coach van Galatasaray voerde een dubbele wissel door en bracht, tot vreugde van de fans, Sneijder in het veld. De middenvelder kon direct aan de bak, want Galatasaray kwam kort na de entree van Sneijder met tien man te staan, omdat Felipe Melo spuugde naar Özyakup en een directe rode kaart kreeg. Met een man meer probeerde Besiktas de gelijkmaker te forceren, maar dat lukte niet. Galatasaray hield stand en won dus bij het debuut van Sneijder. Volgens Turkse media gaat Didier Drogba binnenkort ook bij Cim Bom tekenen.

Kayerispor - Antalyaspor 2-0
Antalyaspor haakt voorlopig even af in de strijd om de bovenste plek in de Süper Lig. De ploeg van Mehmet Özdilek verloor vorige week al in een spectaculair duel van Gençlerbirligi (3-5) en ging zondagmiddag met 2-0 onderuit bij Kayserispor, door doelpunten van Sefa Yilmaz en Bobo in de eerste helft. Antalyaspor heeft nu zes punten minder dan Galatasaray en staat vierde in de competitie. Ismaël Aissati stond in de basis bij Antalyaspor, maar Diego Biseswar zat op de bank bij Kayserispor.