voetbalzone

Snelste Champions League-hattrick ooit zet Lyon voorbij Ajax

Thijs Post07 dec 2011, 21:34
Laatst bijgewerkt: 07 dec 2011, 21:34
Advertentie

De supporters in de Amsterdam ArenA zullen de verrichtingen van Olympique Lyon in Zagreb nauwlettend gevolgd hebben. Toch leek Lyon-coach Rémi Garde al weinig vertrouwen meer te hebben in een goede afloop, want hij posteerde spelers als Anthony Réveillère, Kim Källström, Cris, Ederson en Lisandro López niet in de basiself. Er leek tot het rustsignaal geen vuiltje aan de lucht voor Ajax, maar een stormachtige fase na de pauze besliste anders: Lyon won met liefst 1-7 en daarmee ligt Ajax uit de Champions League.

/

Lyon kwam niet flitsend uit de startblokken, maar nam langzaam maar zeker wel het heft in handen. Zeker toen Zagreb-middenvelder Jerko Leko zijn tweede gele kaart pakte (hij hield Bafétimbi Gomis vast) zetten de Fransen flink aan. Juist op het moment dat de bezoekers de extra man prima wisten te vinden, scoorde de thuisploeg. Sluitpost Hugo Lloris had nog een antwoord op een inzet van Fatos Beqiraj, maar capituleerde op de rebound van Mateo Kovacic.

Vlak voor de pauze zorgde Gomis voor hoop in de Franse harten: een van richting veranderde voorzet van Aly Cissokho werd door de spits binnengewerkt. Na rust begon Lyon stormachtig door binnen zes minuten drie keer te scoren. Maxime Gonalons maakte er twee minuten na de onderbreking 1-2 van, waarna Gomis met twee treffers binnen drie minuten zijn hattrick produceerde. Het was de snelste drieklapper ooit in de Champions League: de speeltijd tussen de eerste treffer van de sterke spits en zijn derde was slechts zeven minuten. Bovendien waren de vier doelpunten, binnen acht minuten, de snelste vier scores achter elkaar ooit in Europa’s belangrijkste clubtoernooi.

Lyon-coach Garde rook door de 1-4 bloed, had gezien de stand in Amsterdam nog maar twee treffers nodig en bracht López het veld in. De spits had niet veel balcontacten nodig om te scoren en toen Gomis zijn vierde maakte was Lyon virtueel door naar de volgende ronde. Jimmy Briand hielp zijn ploeg nog wat verder door de 1-7 te maken. Verder kwamen de Zuid-Fransen niet meer, maar dat maakte niet meer uit: les Gones zijn door naar de volgende ronde van de lucratieve Champions League.

Bekijk hier de samenvatting van Dinamo Zagreb - Olympique Lyon:

Bezig met laden …