voetbalzone

Southgate: 'Niet ik, maar de voorzitter haalde Afonso Alves naar Boro'

Erik van Dam09 okt 2010, 14:10
Laatst bijgewerkt: 09 okt 2010, 14:10
Advertentie

Gareth Southgate heeft zaterdag afstand genomen van de gedachte dat híj degene was die Middlesbrough in januari 2008 versterkte met Afonso Alves. De Braziliaanse krachtpatser had in anderhalf jaar tijd een waanzinnige indruk gemaakt in de Eredivisie, met een karrevracht aan doelpunten. Bij Middlesbrough, dat veel geld voor hem neertelde, mislukte hij echter faliekant.

/

Boro betaalde SC Heerenveen in de winterstop van het seizoen 2007/08 een recordbedrag van 14,5 miljoen euro voor Alves. De transfer leek geen gok, aangezien de Braziliaan in Friesland 45 doelpunten in 39 wedstrijden had gemaakt. Toch pakte de overgang niet goed uit. Ondanks een prima begin, met twee goals tegen Manchester United en een hattrick tegen Manchester City, slaagde Alves er niet in Middlesbrough de benodigde doelpunten te verschaffen.

Southgate, die toen manager was van de Premier League-club, werd altijd gezien als degene die Alves naar Engeland haalde. Daar stapt hij nu echter vanaf. “Alves? Bij de meeste clubs is er een groep mensen die besluit wie er gekocht wordt, maar nee, ik heb hem niet gekocht”, zegt Southgate nu in de Engelse media. Hij wijst naar voorzitter Steve Gibson als de man die de transfer verzorgde en Alves vervolgens onderbracht bij de selectie van de trainer.

“Er waren andere spelers die ik graag wilde, maar die niet kwamen. Ik wilde Brett Emerton en hij kon ook komen, voor 750.000 pond. Maar ik kreeg te horen dat er geen geld voor was. Een paar jaar later kopen we ineens een spits van 14,5 miljoen euro”, zegt Southgate nu. In oktober 2009, ruim anderhalf jaar na Alves' komst, werd Southgate op straat gezet bij de club. De spits zelf was toen al verkocht aan Al-Sadd in Qatar; daarna verkaste hij op huurbasis naar Al-Rayyan.

Bezig met laden …