voetbalzone

Spaanse Gouden Bal-winnaar Luis Suárez overlijdt op 88-jarige leeftijd

Jan Hoeksema09 jul 2023, 12:59
Laatst bijgewerkt: 09 jul 2023, 12:59
Advertentie

Luis Suárez Miramontes is op 88-jarige leeftijd overleden, zo maakt onder meer zijn voormalig werkgever Barcelona zondagochtend bekend. Naast Barcelona speelde Suárez voor Deportivo la Coruña, Internazionale en Sampdoria.

De Spanjaard maakte op 18-jarige leeftijd zijn debuut in het profvoetbal namens Deportivo, in een wedstrijd die verloren ging tegen zijn latere werkgever, Barcelona. De voormalig middenvelder speelde in totaal 176 wedstrijden voor Blaugrana, waarin hij 80 keer scoorde. Namens Barcelona won Suárez in 1960 de Gouden Bal, de prijs voor de beste voetballer ter wereld.

Suárez vertrok na zes seizoenen bij Barcelona naar Italië. Hier speelde hij negen seizoenen voor Inter. De Spanjaard kwam 328 keer in actie voor I Nerazzurri, waarin hij 55 maal het net wist te vinden. Daarnaast kwam de middenvelder 32 keer uit voor het Spaanse nationale elftal, waarmee hij in 1964 het EK wint. Suárez sluit zijn spelersloopbaan af bij Sampdoria, waar hij nog drie seizoenen speelt.

Na zijn carrière als speler werd Suárez trainer. Hij stond voor de groep bij Inter, Cagliari, SPAL, Como, Deportivo la Coruña, Albacete en zowel het beloftenteam als het eerste elftal van Spanje. Met Spanje Onder 21 won Suárez in 1986 het Europees kampioenschap. Deze titel werd de enige prijs in de ruim twintig jaar durende trainerscarrière van de Spanjaard.

Bezig met laden …