Spanje dankt weer Morata, Oranje naar halve finale

Daniel Cabot Kerkdijk09 jun 2013, 22:21
Laatst bijgewerkt: 09 jun 2013, 22:21

Jong Oranje heeft zich geplaatst voor de halve finale van het EK Onder-21. Nederland won eerder op de avond met 5-1 van Rusland en moest hopen op puntverlies van Duitsland later op de avond tegen de leeftijdsgenoten van Spanje. De regerend Europees kampioen deed, weliswaar met zeer veel moeite, zijn plicht en won door een late goal van Álvaro Morata met 0-1 van die Mannschaft. Het team van Julen Lopetegui is hierdoor ook zeker van de laatste vier in Israël.

/

De Zuid-Europeanen zijn aan een machtige reeks bezig, want la Furia Roja is al 22 wedstrijden op rij ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van eind maart 2011 (Frankrijk, 3-2) en ook Duitsland kon de Spanjaarden zondagavond niet verontrusten. Spanje was heer en meester in Netanya en combineerde naar hartenlust. Toch creëerde men net als in de met 1-0 gewonnen openingswedstrijd tegen Rusland betrekkelijk weinig goede kansen. Na drie minuten deed Koke een poging, maar hij vuurde een afvallende bal over en tegelijkertijd naast de kruising. Duitsland loerde op de counter en gokte op succes bij dode spelmomenten.

Na tien minuten kreeg het team van Rainer Adrion zo’n gelegenheid; David de Gea pakte echter de vrije trap van spelmaker Lewis Holtby. Na een kwart wedstrijd leek de openingstreffer Spanje in de schoot te worden geworpen, maar na zwak uitverdedigen van Duitsland kon Thiago Alcántara net niet profiteren; hij schampte de paal. Even later veerde het publiek in Netanya op toen Isco na een knappe solo Rodrigo vrij voor het doel zette, maar de spits van Benfica kwam niet verder dan het zijnet. Spanje nam het bij wijlen te makkelijk op en toonde niet de absolute wil om te scoren.

/

Duitsland profiteerde daar voor rust nog bijna van, maar Christian Clemens’ afstandspegel zeilde rakelings naast. Dat bleek een waarschuwingsschot te zijn, want de Duitsers kwamen na de pauze veel beter voor de dag en speelden meer naar voren. Desondanks kwam De Gea niet in de problemen en de eerste echt goede mogelijkheid na rust was voor de tegenstander; Asier Illarramendi plaatste de bal net naast. Halverwege het tweede bedrijf, na 65 minuten, leek Spanje alsnog op voorsprong te komen. Doelman Bernd Leno liet een inzet van Cristian Tello glippen en voorkwam hierna met kunst- en vliegwerk de openingstreffer van de Spanjaarden.

In het laatste kwart kwam Jong Duitsland, dat eigenlijk moest winnen om een serieuze kans te maken op de halve eindstrijd in Israël, helemaal niet meer aan de bal en had het geluk dat Illaramendi na 75 minuten opnieuw net naast de verkeerde kant van de paal mikte. Invaller Morata bezorgde zijn land, net als in de wedstrijd tegen Rusland, echter met een late kopbal alsnog de driepunter. Cor Pot en consorten konden hierdoor feestvieren voor de buis en ook Spanje is zeker van de laatste vier in Israël. Bij de onderlinge ontmoeting tussen Spanje en Nederland van woensdag gaat het om de koppositie.