Spanje krijgt onklopbare Slowaken als eerste klein

Erik van Dam05 sep 2015, 22:36
Laatst bijgewerkt: 05 sep 2015, 22:36

Spanje is er als eerste land in deze EK-kwalificatiereeks in geslaagd Slowakije te kloppen. De Oost-Europeanen zetten hun voorgaande zes groepswedstrijden stuk voor stuk om in winst, maar bogen nu het hoofd in Oviedo. Jordi Alba en Andrés Iniesta scoorden voor rust en meer doelpunten waren er niet nodig in het restant (2-0). De derde topkandidaat in de groep, Oekraïne, won eerder op de avond thuis met 3-1 van Wit-Rusland en blijft ook serieus meedoen om de winst in de groep en een ticket voor het EK.

Spain - Slowakije 2-0
In oktober vorig jaar liep Spanje verrassend tegen een 2-1 verlies aan in Zilina, maar nu liet de drievoudig Europees kampioen en enkelvoudig wereldkampioen zich niet weer inpakken. Al na vijf minuten zette Jordi Alba de 1-0 op het bord, door op randje buitenspel weg te springen achter de Slowaakse defensie bij een pass van David Silva en de bal goed binnen te koppen. De blitzstart van de Spanjaarden werkte overrompelend en het thuisland speelde soeverein. Iker Casillas, die voor de honderdste keer aanvoerder was van la Roja, had niet veel werk te verrichten in Oviedo. Op slag van rust pareerde hij wel een keer een goed schot van Marek Hamsik.

Juraj Kucka en Miroslav Stoch, de mannen die Spanje elf maanden geleden pijn deden, ontbraken nu: Kucka helemaal en Stoch startte op de bank. De Slowaken waren niet bij machte echt iets uit te halen en moesten vooral tegenhouden. Na een half uur leidde een overtreding van keeper Matuz Kozacik op Diego Costa tot een strafschop voor Spanje en over die buitenkans ontfermde Iniesta zich: El Blanquito faalde niet en maakte er 2-0 van. Ook na rust bleven de Spanjaarden bovenliggend en kwamen er kansen voor Silva en Cesc Fàbregas, maar zij misten het doel of vonden Kozacik op hun weg.

Oekraïne - Wit-Rusland 3-1
Oekraïne rekende eerder op de avond in Lviv al af met Wit-Rusland, dat al geen kans meer maakte om het EK te bereiken. In de zevende minuut brak Artem Kravets de score open na een hele verre uittrap van Dmitry Pyatov, waarop de defensie van de Wit-Russen zich verkeek. Kravets sprong weg nadat de bal een keer stuitte, controleerde die vervolgens en schoot met rechts raak. Nog voor rust maakte Andriy Yarmolenko er 2-0 van met een schot in het lege doel, nadat een schot van Vyacheslav Shevchuk nog tegengehouden werd. En nadat Evgen Konoplyanka vanaf elf meter een penalty binnenschoot was het eigenlijk al voorbij.

De 3-1 van Sergei Kornilenko, een strafschop na een uur spelen, was niet het begin van een comeback maar slechts een doekje voor het bloeden. In de laatste minuut kwam Oekraïne overigens nog met een man minder te staan na rood voor Denys Garmash, maar die kaart was er een voor de statistieken. Oekraïne heeft nu vijftien punten, drie minder dan de koplopers Spanje en Slowakije. Als Oekraïne zo blijft presteren wordt het nog spannend in de resterende wedstrijden tegen Slowakije, Macedonië en Spanje.