Spanje laat België volledig kansloos in debuut Lopetegui, Portugal haalt uit

Daniel Cabot Kerkdijk01 sep 2016, 22:45
Laatst bijgewerkt: 01 sep 2016, 22:45

Julen Lopetegui heeft zijn eerste officieuze interland als bondscoach van Spanje gewonnen. La selección española was donderdagavond in Brussel met 0-2 te sterk voor België, dat met Roberto Martínez eveneens een debuterende bondscoach op de bank had zitten. David Silva zorgde voor het klassenverschil. Portugal leek tegelijkertijd moeite te hebben met Gibraltar, maar de Europees kampioen rechtte na rust de rug en stapte uiteindelijk met een 5-0 van het veld in Oporto.

/

België - Spanje 0-2
Ook onder leiding van Lopetegui speelde Spanje het gebruikelijke voetbal. Naarmate de eerste helft vorderde, kregen de bezoekers meer grip op de wedstrijd. Dat resulteerde tien minuten voor rust in de openingstreffer. Na een heerlijke pass van Daniel Carvajal legde Vitolo de bal goed af richting de penaltystip, waar uiteindelijk Silva voor de 0-1 zorgde. België slaagde er in de eerste 45 minuten niet in om voor gevaar rondom het doel van David de Gea te zorgen. Domper op de eerste helft was het uitvallen van Álvaro Morata, die zich na 28 minuten geblesseerd moest laten vervangen door Diego Costa.

Na de onderbreking bleef Spanje domineren en was het aan Courtois te danken dat België niet al snel tegen een dubbele achterstand aan keek. De doelman hield zowel Diego Costa als Gerard Piqué van het scoren af. Na een uur spelen verscheen alsnog de 0-2 op het scorebord. Jordan Lukaku beging een overtreding op Vitolo, waarna de bal op de stip ging en Silva vanaf elf meter zijn tweede van de avond maakte. Spanje zocht nog naar meer doelpunten, maar moest genoegen nemen met een 0-2 zege. De Belgische fans trakteerden de Rode Duivels in de slotfase en na afloop op een fluitconcert.

/

Portugal - Gibraltar 5-0
Het team van Fernando Santos had in de eerste helft veel balbezit, stichtte veel gevaar, maar kwam niet verder dan één doelpunt in de 27e minuut. Joao Mario zorgde ervoor dat een weggewerkte corner weer in het strafschopgebied terechtkwam, waar Nani met een volley de score opende.

In de tweede helft werd het elftal van de Europees kampioen op tal van posities gewijzigd. De toeschouwers in Oporto kregen desondanks toch nog vier doelpunten te zien. Nani verzorgde op heerlijke wijze de 2-0, na dito voorbereidend werk van André Silva. In de 73e minuut luisterde Joao Cancelo zijn debuut met een goal op, via een hard schot. Dankzij een blunder van doelman Jamie Robba verscheen een inzet van Bernardo als de 4-0 op het scorebord en Pepe tekende van dichtbij voor het slotakkoord: 5-0.