voetbalzone

Spanje Onder-20 tekent niet voor salonremise en laat Frankrijk kansloos

Thijs Post27 jun 2013, 20:51
Laatst bijgewerkt: 27 jun 2013, 20:51
Advertentie

Is er een leeftijdscategorie waarin Spanje geen goede voetballers heeft? Zo is het ‘grote’ Spanje regerend Europees- en wereldkampioen, werden de talenten Onder-21 onlangs Europees kampioen en ook in de categorie tot twintig jaar lijken de Spanjaarden een klasse apart. De ploeg won met 2-1 van collega-favoriet Frankrijk. In de andere wedstrijd in Groep A won Ghana met 4-1 van de Verenigde Staten. Spanje en Frankrijk bekeren als de nummers één en twee in de poule door naar de volgende fase van het toernooi, Ghana moet hopen dat het na afloop van alle groepswedstrijden bij de vier beste nummers drie staat.

/

Spanje - Frankrijk 2-1
Een salonremise lag voor de hand in de Türk Telekom Arena: Spanje had aan een punt genoeg om de winnaar te worden van Groep A, terwijl Frankrijk met een puntendeling tweede zou worden in de poule. Toch zochten de ploegen naar doelpunten en vooral Spanje, dat in het eerste halfuur meer dan zestig procent van het balbezit had, stichtte daarbij gevaar. Na 23 minuten kwam de Spaanse talentenploeg op voorsprong. Jesé Rodríguez ontsnapte over rechts, speelde zijn directe tegenstander uit en legde de bal terug op Paco Alcácer. De spits van Valencia (het voorbije seizoen op huurbasis actief voor Getafe) schoot de bal beheerst in de hoek.

In de slotfase van de eerste helft schoot Jesé nog op de paal na een dribbel van uitblinker en vormgever Óliver Torres (Atlético Madrid), maar even na rust zou de vleugelspeler van Real Madrid alsnog zijn vierde doelpunt van het toernooi maken. Frankrijk-verdediger Kurt Zouma schatte een lange bal verkeerd in, Jesé ging ermee vandoor en schoot het ding in de onderhoek. Jesé heeft op de lijst der topschutters nog één doelpunt minder dan Bruma, de smaakmaker van Portugal, die er tot nu toe vijf heeft gemaakt. Het hoog aangeschreven Frankrijk (dat aantrad zonder de geschorste Paul Pogba) probeerde in de slotfase wel wat van de achterstand af te knabbelen, maar les Bleus speelden niet best. In de laatste minuut zorgde Thibaut Vion alsnog voor de eretreffer; dat was nauwelijks verdiend.

Ghana - Verenigde Staten 4-1
Voor beide ploegen stond de derde plek in de groep op het spel en de Verenigde Staten konden zelfs nog op gelijke hoogte komen met Frankrijk, de nummer twee van de poule. Dat mislukte. Frankijk verloor weliswaar van Spanje, maar het nog puntloze Ghana was met 4-1 te sterk voor de Amerikaanse jeugdploeg. Vlak voor rust opende Frank Acheampong, de Lionel Messi van Ghana en speler van Anderlecht, de score met een schot in de onderhoek. Daar kwam het nodige geluk bij kijken, want hij profiteerde van een rommelige situatie in de Amerikaanse achterhoede. Een heerlijk doelpunt van Ebenezer Assifuah betekende 2-0, waarna Shane O’Neill wat terugdeed namens de VS. De tweede van Assifuah gooide het duel op slot, Kennedy Ashia mocht de feestvreugde nog groter maken.

Bezig met laden …