Spanje rekent in Malabo af met keihard spelende voetbaldwerg

Erik van Dam16 nov 2013, 22:59
Laatst bijgewerkt: 16 nov 2013, 22:59

Regerend wereld- en Europees kampioen Spanje heeft zaterdag de vriendschappelijke ontmoeting met Equatoriaal Guinee winnend afgesloten. De nummer 119 van de FIFA-ranglijst wist niet te stunten tegen la Furia Roja, al werd er wel stevig gespeeld en probeerde de voetbaldwerg het af en toe dapper. Santi Cazorla en Juanfran namen de goals voor Spanje voor hun rekening (1-2).

/

In de Equatoriaalse hoofdstad Malabo trapten de nietige voetbalnatie en het beste land op aarde zaterdagavond af voor twaalfduizend man. Vicente del Bosque had een selectie met een paar andere gezichten bijeengeroepen en liet Marc Bartra debuteren in de verdediging. De wedstrijd was in twee dagen uitverkocht en hoewel Spanje op voorsprong kwam binnen het kwartier, gaf Equatoriaal Guinee zeker tegengas. Soms ging dat iets te enthousiast en kregen de enkels en schenen van de Spaanse spelers een tik.

Cazorla opende de score in minuut dertien: de middenvelder profiteerde van een verdedigingsfout van Danilo en tikte de bal in het lege net. Een grote score leek in de maak, maar als gezegd weerde het thuisland zich moedig. Jesús Navas had een paar prima acties in huis, die niet leidden tot een tweede Spaanse goal. Tegen de verhouding in kwam Equatoriaal Guinee acht minuten voor rust terug tot 1-1. Verdediger Jimmy Bermúdez kopte van dichtbij binnen na een hoekschop.

/

Toch ging Spanje nog rusten met een voorsprong. Juanfran schoot van dichtbij de 1-2 binnen uit een voorzet van Juan Mata. Xabi Alonso verliet het veld uit voorzorg na een overtreding en liet Sergio Busquets zijn plek innemen: later maakte Álvaro Negredo plaats voor Fernando Llorente. Equatoriaal Guinee ging na rust verder met waar het in de eerste helft al mee bezig was: uitdelen, af en toe incasseren en zo nu en dan proberen eruit te komen met een speldenprik richting José Manuel Reina.

Spanje bleef wachten op een derde goal en die kwam er ook. Nadat Andrés Iniesta en David Villa erbij waren gekomen trof El Blanquito doel. De treffer werd echter ten onrechte afgekeurd vanwege buitenspel, iets waar geen sprake van was. Dinsdag speelt Spanje de laatste oefenwedstrijd van het kalenderjaar in Johannesburg, tegen Zuid-Afrika. De eerstvolgende wedstrijd daarna is pas in maart, in eigen land tegen Italië.