Spanje verslaat kampioen van 2009 dankzij Jesé en gaat ronde verder

Daniel Cabot Kerkdijk24 jun 2013, 21:59
Laatst bijgewerkt: 24 jun 2013, 21:59

Spanje heeft zich als eerste land van het WK Onder-20 geplaatst voor de knock-outfase. De ploeg van bondscoach Julen Lopetegui was door een treffer van Jesé Rodríguez met 1-0 te sterk voor Ghana en heeft hierdoor nog steeds de kans om voor het eerst sinds 1999 de wereldtitel te pakken. Portugal verspeelde twee punten in het duel in Groep B met Zuid-Korea (2-2).

/

Spanje - Ghana 1-0
Spanje had vrijdag geen kind aan de Verenigde Staten (1-4 winst), maar in het duel met de wereldkampioen van 2009 moesten er meer zweetdruppels worden weggeveegd. In de beginfase was la Furia Roja nog wel de betere partij en al na dertien minuten kwam men op voorsprong. Na een prachtige actie en dito pass van Denis Suárez kon Jesé, de sterspeler van Real Madrid Castilla, van dichtbij de bal binnen tikken: 1-0. In het restant van de eerste helft kregen beide landen nog één goede kans om te scoren. Namens de roodhemden krulde Óliver Torres de bal naast en namens de Afrikanen kopte Salifu Seidu naast.

In de tweede helft was Ghana de betere partij in de Türk Telekom Arena in Istanbul en beperkten de Spanjaarden zich tot het spelen op de counter. The Black Satellites kregen al gauw goede kansen; een kopbal van Frank Acheampong trof het zijnet, Richmond Boakye knalde na een fraaie draai net over en een poging van Alfred Duncan zeilde rakelings langs de verkeerde kant van de paal. Naarmate de wedstrijd vorderde liet Spanje ook meer zijn gezicht zien op de vijandelijke helft, maar Ghana verdiende nog het meest een goal. Men scoorde echter niet meer waardoor Spanje doorging en Ghana nog altijd puntloos is.

Portugal - Zuid Korea 2-2
Portugal, de verliezend finalist van het WK in 2011, kende een vliegende start. Al na vijf minuten zorgde Alberto Aladje voor de 1-0 door een vrije trap van dichtbij via de paal binnen te tikken. O Selecção das Quinas was in de beginfase oppermachtig en kreeg via smaakmaker Bruma en João Mario twee goede mogelijkheden om er 2-0 van te maken, maar dat gebeurde niet. In het laatste kwartier van de eerste helft kreeg Zuid-Korea meer grip op de wedstrijd en op slag van rust scoorden de Aziaten zelfs. Seung-Woo Ryu knalde de bal achter José Sá, die volledig kansloos was: 1-1.

De ploeg van Edgar Borges ging na de pauze op zoek naar een nieuwe voorsprong en men was daar al gauw erg dicht bij, maar linksback Mica knalde op de lat. Na een uur maakte Bruma net als in het eerste groepsduel met Nigeria, met twee doelpunten, het verschil: 2-1. De vleugelflitser van Sporting Portugal had de pech dat hij kort na zijn goal de bal net naast krulde, in plaats van in het doel. Hierdoor bleven de Koreanen geloven in een punt en een kwartier voor tijd tekende Hyun Kim voor de gelijkmaker: 2-2.