Spanje wervelt langs Frankrijk en maakt zich op voor revanche met Duitsland

Jeroen van Poppel27 jun 2019, 22:55
Laatst bijgewerkt: 27 jun 2019, 22:55

Spanje heeft zich donderdagavond met overtuiging geplaatst voor de finale van het EK Onder-21. De ploeg van bondscoach Luis De la Fuente Castillo kwam tegen Frankrijk aanvankelijk op achterstand, maar werd naarmate het duel vorderde steeds sterker en scoorde uiteindelijk vier keer: 4-1. De Spanjaarden spelen in de finale tegen Duitsland, dat donderdagavond afrekende met Roemenië (4-2). Twee jaar geleden verloor Spanje de finale van het jeugd-EK met 1-0 van die Mannschaft.

Binnen een kwartier kreeg Frankrijk een penalty. Jeff Reine-Adelaide werd gevloerd, waarna Jean-Philippe Mateta vanaf elf meter raak schoot. Een enorme kans voor Pablo Fornals kon daarna gekeerd worden door de Franse doelman Paul Bernardoni. De goalie kon echter niet voorkomen dat Marc Roca twee minuten later uit een hoekschop wél gelijkmaakte.

Spanje had daarna het betere van het spel en kreeg een paar minuten voor rust een grote kans in de persoon van Pablo Fornals. De middenvelder van West Ham United schoot echter rakelings voorlangs. De Spanjaarden gingen alsnog met een voorsprong de rust in, nadat Mikel Oyarzabal een zelf versierde penalty in de blessuretijd benutte.

La Roja ging na de pauze door waar het gebleven was en scoorde direct nogmaals. Een vloeiende aanval mondde door het overzicht van Fabián Ruiz uit bij Dani Olmo, die simpel kon binnentikken. In de 67ste minuut besliste Spanje de wedstrijd. Een prachtige pass met buitenkant voet van Pablo Fornals bereikte Borja Mayoral, die eenvoudig afwerkte: 4-1. Het had nog erger kunnen worden voor Frankrijk, maar een stift van Carlos Soler werd vlak voor tijd van de lijn gehaald.