Spanje zet Jong Oranje met beide benen op de grond

Erik van Dam12 jun 2013, 19:49
Laatst bijgewerkt: 12 jun 2013, 19:49

Na de overwinningen op de Duitse en Russische leeftijdsgenoten was het vertrouwen in het kamp van Jong Oranje hoog. Woensdag bleek dat een gerenoveerde versie van het elftal echter moeite heeft een goede wedstrijd te spelen. Tegen Jong Spanje kwam het er bijna niet aan te pas en werd het veelvuldig voorbijgelopen. Isco en Álvaro Morata zorgden voor rust al voor een 2-0 voorsprong, die na rust opliep tot 3-0. Jong Oranje wordt tweede in de groep en treft zaterdag Jong Italië.

/

Cor Pot wisselde op alle plaatsen ten opzichte van de eerste twee wedstrijden en dat was duidelijk te merken. Jong Oranje werd terug op aarde gezet en naar achteren gedrongen door de talentvolle Spaanse lichting, die overigens ook zeven wissels toepaste ten aanzien van de eerdere wedstrijden. In de achtste minuut krulde Thiago Alcántara een vrije schop op doel, maar Marco Bizot zag de bal tijdig aankomen en pakte die. Daarna nam Spanje het heft al gauw in handen en na een klein half uur beloonde het zichzelf.

De zeer dwingend spelende Isco passte de bal in en Mike van der Hoorn zette de voet tegen de bal. Hij bracht die daarmee echter alleen rechtstreeks bij Pablo Sarabia, die zag dat Morata compleet vrij stond. Bizot was al gezien en de spits maakte zijn derde van het toernooi, waarmee hij alleen topscorer werd. Jong Oranje schrok wakker en was even later dicht bij de gelijkmaker in Petach Tikva. Wonderlijk genoeg miste Van der Hoorn echter de mogelijkheid die hij kreeg.

/

Een lage vrije schop van Memphis Depay stremde en kwam met wat geluk zomaar voor de voeten van de verdediger: die had tijd en ruimte, maar slaagde er toch in de bal op David de Gea’s voet te schieten. Jong Spanje kwam zo goed weg en sloeg aan de overkant vrijwel direct toe met een heerlijke aanval. Iker Muniain passte in op Isco, die zich goed vrijliep. Met de achterste voet controleerde hij de bal en daarna stiftte hij die over Bizot binnen voor de 2-0. Tot de rust hield Jong Oranje stand en daarna zag het spel er wat verzorgder uit.

Met een uitstekende vrije schop van Depay was Jong Oranje ook dicht bij een doelpunt: de zwabberbal van de PSV’er ging via de vingers van De Gea echter keihard tegen de lat en sprong weer weg. Het was het enige echte wapenfeit in aanvallend opzicht: Nederland bleef achteruit lopen en Bizot voorkwam met één hand de 3-0 van Álvaro Vázquez. Pot wachtte tot de laatste twintig minuten, voor hij Adam Maher erbij zette ten koste van Tonny Vilhena. De beste mogelijkheden bleven voor Spanje.

Die werden echter niet verzilverd en dus bleef Jong Oranje hoopvol. In de slotfase was Danny Hoesen plots dicht bij een aansluitingstreffer met een schot op de lat, na een redding van De Gea op een stevig schot van Maher. Nadat het aluminium in de weg stond pikte Jong Spanje de aanval direct op en tikte Vázquez van dichtbij binnen voor de laatste goal. Zaterdag wacht Jong Oranje het duel met de Italianen: die versloegen Engeland en Israël en speelden gelijk tegen Jong Noorwegen.