Spanje zet Oekraïne aan de kant, drama voltrekt zich voor Engeland

Daniel Cabot Kerkdijk19 jun 2011, 22:35
Laatst bijgewerkt: 19 jun 2011, 22:35

In navolging van Zwitserland en Wit-Rusland hebben ook de leeftijdsgenoten van Spanje en Tsjechië zich zondagavond voor de halve finales van het EK Onder-21 geplaatst. Jong Spanje boekte ten koste van Jong Oekraïne haar tweede groepszege en speelt in de halve finale tegen Wit-Rusland. Tsjechië leek tegen Engeland op een nederlaag af te steven, maar maakte in extremis nog twee doelpunten en bereikt daarmee de volgende ronde. Daarin is Zwitserland de tegenstander. De Engelsen wonnen op het toernooi in Denemarken niet één keer en waren slechts twee keer trefzeker.

/

Oekraine - Spanje 0-3
Juan Mata en Adrián vormden afgelopen week al een plaag voor Tsjechië en ook Oekraïne kreeg geen grip op de aanvallers. Spanje domineerde in de eerste helft, had 68% balbezit en schoot vier keer op doel. Twee inzetten leverden een doelpunt op. In de tiende minuut ging Serhiy Kryvtsov in de fout na een pass van Ander Herrera en werkte Mata de bal achter doelman Anton Kanibolotskiy: 0-1. Ruim een kwartier later was Spanje opnieuw trefzeker. Na voorbereidend werk van Thiago Alcántara en Martin Montoya maakte Adrián zijn derde doelpunt van het toernooi: 0-2.

Na de onderbreking maakte Oekraïne een frissere indruk en dat resulteerde in enkele gevaarlijke situaties in het doelgebied van Spanje. David De Gea bewees echter zijn waarde door Andriy Yarmolenko van het scoren af te houden. Een kopbal van Roman Zozulya ging maar net naast. In de 71e minuut viel de beslissing. Denis Garmash haalde Mata in het strafschopgebied onderuit: rood voor de middenvelder en Mata schoot zelf de 0-3 binnen. De Gea veroorzaakte even later door een charge op Zozulya ook een strafschop. Hij keerde echter de elfmetertrap van Yevheniy Konoplyanka. In het restant van het duel miste Thiago een opgelegde mogelijkheid.

Engeland - Tsjechië 1-2
In Viborg vond een enerverende eerste helft plaats. Beide teams kregen kansen om te scoren, al was een voorsprong voor Engeland niet onverdiend geweest. Het team van Stuart Pearce had meer balbezit, maar had geen antwoord op de stugge defensie van de Tsjechen. Tomas Vaclik redde op een krachtig schot van Scott Sinclair, terwijl een volley van Tom Cleverley in het zijnet belandde. Een treffer van Daniel Sturridge werd wegens buitenspel afgekeurd. Doelman Frank Fielding redde prachtig op een volley van Lukas Marecek, terwijl Libor Kozak maar net over schoot.

Het gebrek aan creativiteit leek Engeland ook na rust op te breken. Tsjechië liet het spel over aan het team van Pearce, dat pas na ruim een uur spelen enigszins gevaarlijk werd toen Kyle Walker op doel schoot. De invalbeurt van Henri Lansbury zorgde even voor een kleine opleving en in de 76e minuut was het raak. Uit een voorzet van Sturridge kopte Danny Welbeck de bal achter Vaclik: 1-0. Engeland gaf het duel daarna volledig uit handen. Jan Chramosta maakte in de 89e minuut van dichtbij de gelijkmaker en in blessuretijd rondde Tomas Pekhart een counter af: 1-2.