Sparta nieuwe koploper van Jupiler League en dicht bij periodetitel

Bart Kruyt02 dec 2012, 15:34
Laatst bijgewerkt: 02 dec 2012, 15:34

De Jupiler League heeft met Sparta Rotterdam een nieuwe koploper gekregen. De ploeg van Michel Vonk profiteerde zondagmiddag van het puntenverlies dat MVV afgelopen vrijdag leed, door met ruime cijfers te winnen van FC Oss: 5-1. Sparta heeft nu een punt meer dan MVV. De Graafschap pakte na drie wedstrijden op rij zonder overwinning weer eens de drie punten, door met 0-1 te winnen bij FC Volendam. De Superboeren stijgen naar de negende plek op de ranglijst.

/

Sparta Rotterdam - FC Oss 5-1
Sparta won de laatste vier competitiewedstrijden op rij al en had op Het Kasteel niet veel last van FC Oss, de nummer vijftien van de Jupiler League. De bezoekers werden direct onder druk gezet en kregen al in de eerste minuut een tegentreffer om de oren. Donovan Deekman toonde zich bij de eerste kans van de wedstrijd direct scherp en bezorgde Sparta een droomstart. FC Oss kreeg vervolgens wel wat mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen, maar scoorde niet. Sandro Calabro verdubbelde hierna de voorsprong na een voorzet van Roald van Hout.

Van Hout scoorde kort voor rust zelf ook nog, waardoor Sparta op rozen zat en de wedstrijd halverwege eigenlijk al gespeeld was. Deekman maakte er met zijn tweede goal van de middag 4-0 van en schoot even later nog in het zijnet, voordat Roel van de Sande de eer van Oss redde met een goal uit een corner. De marge werd echter snel weer teruggebracht naar vier: invaller Quenten Martinus maakte koud in het veld de 5-1 en een andere invaller, Paul Gladon, miste nog een grote kans op de zesde Sparta-treffer. Iliass Bel Hassani trof nog de lat en ook Steef Nieuwendaal had weinig geluk in de afwerking. Door de winst is Sparta niet alleen koploper van de Jupiler League: de Rotterdammers zijn ook heel dicht bij winst van de tweede periodetitel.

FC Volendam - De Graafschap 0-1
Dat FC Volendam niet wist te winnen van De Graafschap, mocht gezien de kansen die de ploeg in de tweede helft kreeg een klein wonder genoemd worden. De thuisploeg had in de eerste helft nog niet veel laten zien en De Graafschap kwam na een halfuur spelen op voorsprong dankzij een rake kopbal van Ted van de Pavert. Volendam moest na de rust dus in de achtervolging en Robert Mühren, Brandley Kuwas, Ludnicio Marengo en Michiel Kramer kregen goede kansen op de gelijkmaker. Joost Terol hield zijn doel echter schoon, waardoor De Graafschap de punten mee naar Doetinchem nam.