Sparta slaat in extra tijd toe, NAC juicht, VVV geeft zege uit handen

Daniel Cabot Kerkdijk04 mrt 2016, 21:01
Laatst bijgewerkt: 04 mrt 2016, 21:01

Sparta Rotterdam lijkt promotie naar de Eredivisie vrijwel niet meer te kunnen ontgaan. Het team van Alex Pastoor zegevierde vrijdagavond in de extra tijd over FC Oss, terwijl concurrent VVV-Venlo in blessuretijd juist een nipte overwinning uit handen gaf. Door de overwinning staat de club uit Rotterdam-West inmiddels elf punten los en bovendien hebben de Kasteelheren ook nog een competitiewedstrijd tegoed. NAC Breda won tegelijkertijd van Achilles'29.

/

FC Oss - Sparta Rotterdam 1-2
De ploegen hielden elkaar in de eerste 25 minuten in evenwicht, maar een genialiteit van Ronald Bergkamp brak de wedstrijd open. Na voorbereidend werk van Paco van Moorsel schoot de aanvaller de bal via de grond en de onderkant van de lat achter Xavier Mous. Na ruim een half uur stond het, vanuit het niets, alweer gelijk. Richard van der Venne ging achter een diepe bal aan, was eerder bij het leer dan doelman Roy Kortsmit en werkte de 1-1 binnen.

FC Oss kende na de onderbreking een sterke fase, maar dat resulteerde niet in een doelpunt. Felitciano Zschusschen had een aardige schietkans; hij schoot echter tegen de rug van een Sparta-speler aan. Fatih Kamaçi schoot de bal op zijn beurt over het doel van Kortsmit. Aan de andere kant van het veld stifte Thomas Verhaar het leer over het doel van Mous. Het duel bleef ook in de slotfase op en neer gaan en uiteindelijk viel de beslissing in de extra tijd. Mous gleed invaller Finn Stokkers onderuit, waarna Verhaar de elfmetertrap benutte; 1-2.

/

NAC Breda - Achilles’29 3-1
De eerste helft leek doelpuntloos te eindigen, maar vijf minuten voor rust sloeg de Bredase ploeg toe. Uit een corner kopte Kevin van Diermen de 1-0 binnen. Dat was zeker niet onverdiend: het team van Marinus Dijkhuizen zocht meermaals het doel van Leon ter Wielen op, al moest Jelle ten Rouwelaar ook redding brengen op een inzet van Freek Thoone.

Zes minuten na rust verdubbelde NAC de voordelige marge: Ronnie Stam zette voor, waarna Ter Wielen de bal tot corner wilde stompen. De doelman tikte het leer echter in zijn eigen doel: 2-0. Het antwoord van de bezoekers mocht er zijn: een geweldig balletje van Omid Popalzay werd vakkundig door Thijs Hendriks over Ten Rouwelaar gewipt. Meer doelpunten leken er niet in het Rat Verlegh Stadion te vallen, totdat een inzet van Uros Matic in de korte hoek in de laatste minuiten van het duel de 3-1 betekende.

/

Almere City FC - Jong Ajax 2-1
Het team van Andries Ulderink en Jaap Stam speelde geen beste eerste helft, terwijl Almere City juist efficiënt te werk ging. De openingstreffer kwam echter gelukkig tot stand. Lars Nieuwpoort werd buiten het zestienmetergebied onderuit gehaald, maar hij viel binnen de zestien en kreeg een strafschop mee. Ricardo Kip faalde niet vanaf elf meter. Vijf minuten voor rust werd Pelle van Amersfoort onvoldoende gedekt en kon hij een diepe bal afronden: 2-0.

In de tweede helft werd duidelijk dat Jong Ajax een off-day had: het was aan Almere City te danken dat de wedstrijd in de tweede helft zo nu en dan wat opleefde. Een voorzet van invaller Enzio Boldewijn belandde op de lat en Andre Onana verrichtte enkele goede reddingen. Toch verkleinde Jong Ajax de nadelige marge via Richairo Zivkovic: 2-1. Het duel ging daarna op en neer, met kansen voor beide teams. Zo miste Soufyan Ahannach een dot van een kans.

/

Telstar - VVV-Venlo 2-2
De bezoekers uit Noord-Limburg liepen na acht minuten al achter de feiten aan. Het was Tarik Tissoudali die op aangeven van Rafael Uiterloo voor de vroege 1-0 zorgde. VVV probeerde op gelijke hoogte te komen, maar was onzorgvuldig in de afwerking. Mitchell Paulissen raakte de buitenkant van de paal en doelman Wesley Zonneveld had een paar goede acties.

Na nog geen uur spelen nivelleerde VVV de tussenstand: Gianluca Nijholt bracht de corner in, kreeg de bal via Kristiaan Haagen terug en schoot het leer hard in de bovenhoek: 1-1. Een rode kaart voor Crescendo van Berkel was voor de Venlose club het signaal om op zoek te gaan naar de 1-2. Het was Johnatan Opuku die de ploeg van Maurice Steijn uiteindelijk de zege leek te bezorgen, maar in de extra tijd sloeg Telstar toe. Invaller Donovan Deekman kreeg de bal van een verdediger van VVV, ontsnapte daardoor aan buitenspel en maakte de gelijkmaker: 2-2.

/

FC Dordrecht - RKC Waalwijk 1-2
Serginho Greene tekende donderdag een contract bij FC Dordrecht en begon vrijdag direct in de basis, uitgerekend in de thuiswedstrijd tegen zijn oude werkgever RKC Waalwijk. Greene kende een verdienstelijk debuut voor Dordrecht en zag zijn nieuwe ploeggenoot Alban Bunjaku na een kwartier spelen de score openen, toen hij een voorzet vanaf rechts met een snoekduik binnen kopte. Dordrecht leek de zaken vervolgens behoorlijk goed op orde te hebben, maar twintig minuten voor tijd benadeelde Jeroen Lumu zijn ploeg, toen hij zijn tweede gele kaart kreeg na het weggooien van de bal. Dordrecht moest dus met tien man verder en kreeg al snel de 1-1 om de oren, via Pieter Langedijk. De thuisploeg kwam er hierna niet meer aan te pas en Rigino Cicilia draaide de winnende treffer voor RKC prachtig in de verre hoek: 1-2.

/

Go Ahead Eagles - FC Emmen 0-0
Dat Go Ahead Eagles vrijdag genoegen moest nemen met slechts een punt, mocht een klein wonder genoemd worden. De thuisploeg was veel gevaarlijker dan tegenstander FC Emmen, maar ging niet goed met de kansen om. Eerst schoot Leon de Kogel net over en niet veel later verlengde hij een corner, die via het hoofd van een tegenstander op de lat belandde. Darren Maatsen zorgde ook nog voor gevaar en Jerry van Ewijk zag zijn inzet van de doellijn gehaald worden, waarna het in de tweede helft de beurt was aan Norichio Nieveld en Randy Wolters, die Dennis Telgenkamp op hun pad vonden. De beste kans was vervolgens voor opnieuw De Kogel, maar zijn schot werd gesmoord, terwijl Theo Zwarthoed aan de overkant nog een schot van Boy Deul uit de kruising moest houden. Een overwinning had Emmen ook zeker niet verdiend.