voetbalzone

Spelers Ajax mochten bij beursgang allemaal transfervrij vertrekken

Gijs Freriks12 jun 2015, 00:00
Laatst bijgewerkt: 12 jun 2015, 00:00
Advertentie

Alle voetballers van Ajax hadden bij de beursgang in 1998 transfervrij weg gekund bij de club. Dat blijkt uit de volledige uitspraak in de zaak-Arveladze, waarop tijdschrift Quote de hand heeft weten te leggen. Ajax ging over van een vereniging naar een naamloze vennootschap en bij een dergelijke overgang mag een werknemer weigeren mee te gaan.

voetbalzone

De spelers waren hier evenwel niet van op de hoogte en bleven dus in Amsterdam. Oud-aanvaller Arveladze claimde dat Ajax de spelers had moeten informeren, maar deze zogenoemde informatieplicht werd pas in 2002 ingevoerd. Wel hadden de ondernemingsraad en de personeelsvertegenwoordiging ingelicht moeten worden, concludeert Quote op basis van de rechterlijke uitspraak.

In hetzelfde jaar dwong Ajax nog bij de arbitragecommissie van de KNVB af dat de gebroeders De Boer aan hun contracten mochten worden gehouden. Frank en Ronald hadden, als zij geweten hadden van hun formeel transfervrije status, dus eerder gratis en voor niets over kunnen stappen naar Barcelona. Ajax liet het tweetal na het winnen van de zaak overigens alsnog naar het Camp Nou gaan.

Bezig met laden …