voetbalzone

Spelers rouwen bij start Oekraïense competitie om overlijden voorzitter

Gijs Freriks27 jul 2014, 21:25
Laatst bijgewerkt: 27 jul 2014, 21:25
Advertentie

De Oekraïense competitie is dit weekeinde ondanks de grote onrust en alle onzekerheid weer van start gegaan. De voetbalclubs voelen echter ook de gevolgen van het conflict met Rusland: vorig seizoen moesten wedstrijden worden uitgesteld of verplaatst, clubs uit de Krim schreven zich uit de Premjer Liga, verenigingen moeten uitwijken naar andere stadions en spelers durven niet meer terug naar het land.

Vorskla Poltava, de nummer acht van het voorbije voetbalseizoen, werd zelfs in het hart getroffen. De burgemeester van de stad en tevens voorzitter van Vorskla, Oleg Babaev, werd donderdag doodgeschoten. Hij was een fanatieke pro-Europeaan en werd, toen hij in zijn Mercedes op weg was naar een training van Vorskla, door drie kogels geraakt. De eerste competitiewedstrijd van zondag, tegen Dynamo Kiev, ging echter wel door.

Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan Babaev hielden enkele spelers, onder wie aanvoerder Armend Dallku, het niet droog (zie foto beneden). Nog zonder de aanwezigheid van Oranje-international Jeremain Lens won Dynamo in eigen huis uiteindelijk met 1-0 door een doelpunt van Roman Bezus. Het conflict heeft ook de club Tavrya Simferopol schade berokkend. Het stadion van de club uit de Krim is onder vuur genomen door mortiergranaten.

“Een granaat heeft de zesde sector van het stadion getroffen en reclameborden vernield. Ook zijn er drie kraters van een halve meter bij twintig centimeter geslagen in het veld, maar de gaten verschillen van grootte”, legt algemeen directeur Sergey Rafaylov uit. “Er zijn ook ramen en monitors kapotgegaan. Er is op het moment ook geen elektriciteit.” Tavrya heeft zich uitgeschreven uit de Premier Liga, maar mag zich van de FIFA (nog) niet aansluiten bij de Russische competitie.

De wedstrijd om de Oekraïense Super Cup werd afgelopen dinsdag overigens al afgewerkt. In Lviv was kampioen Shakhtar Donetsk met 2-0 te sterk voor bekerwinnaar Dynamo. Shakhtar startte de Premier Liga zondagmiddag met een 2-0 overwinning op Metallurg Zaporozhye; Luiz Adriano en Oleksandr Gladky scoorden. De goal van Adriano, die na dertien seconden viel, was de snelste ooit in de geschiedenis van het Oekraïense voetbal.


Bezig met laden …