Spetterend Cambuur verslaat matig FC Groningen ruim

Erik van Dam17 aug 2013, 20:36
Laatst bijgewerkt: 17 aug 2013, 20:36

Voor het eerst sinds 2 april 2000 heeft SC Cambuur weer een wedstrijd in de Eredivisie als winnaar beëindigd. De Friese club versloeg zaterdagavond thuis FC Groningen met 4-1 dankzij doelpunten van Michiel Hemmen, Erik Bakker, Ramon Leeuwin en Wout Droste. Drie van de vier goals van de promovendus vielen voor rust, toen de wedstrijd uitermate aantrekkelijk was. FC Groningen is na twee zeges op rij voor het eerst dit seizoen verslagen. Erwin van de Looi wordt zodoende niet de eerste trainer ooit die met de club de eerste drie wedstrijden in een nieuw seizoen wint.

/

Cambuur kende een fabuleuze eerste helft tegen FC Groningen. Het begon al met een droomstart, na honderd seconden spelen. Marcel Ritzmaier maakte wat meters door het midden en loste een schot, dat bijna direct van richting veranderde. De bal stuiterde richting Eric Botteghin, die ‘m niet weg kreeg uit de gevarenzone. Hemmen was er als de kippen bij om alsnog binnen te tikken en Cambuur in minuut twee al op voorsprong te zetten. Daarna regende het kansen voor Bakker.

De middenvelder van de Friezen zag eerst een schot gepareerd worden door de knie van Marco Bizot en kreeg de bal er drie minuten later nét niet in uit een lage voorzet van Ritzmaier. In de twintigste minuut maakte hij het echter helemaal goed: na een aanval door het midden ging hij de combinatie aan met Hemmen en toen hij de bal terugkreeg, krulde hij die met binnenkant voet heerlijk in de verre hoek (2-0). Op slag van rust kon Bakker ook de derde maken, maar Timo Letschert voorkwam dat.

/

In blessuretijd viel de 3-0 echter toch nog. Uit de hoekschop die volgde op de kans voor Bakker, kopte aanvoerder Leeuwin ongehinderd hard binnen. Het stadion vierde feest met de riante ruststand, maar ging vroeg in de tweede helft weer even zitten. FC Groningen kwam namelijk al binnen vijf minuten terug tot 3-1, toen Michael de Leeuw raak kopte uit een piekfijne voorzet van Nick van der Velden. FC Groningen hervond de moed voor de laatste veertig minuten en won wat aan dominantie.

De Leeuw was met het hoofd dicht bij zijn tweede, nadat Filip Kostic de bal voorbracht na een vrije schop van Tjaronn Chery. Het wachten leek op de volgende treffer van de Trots van het Noorden, maar de gedeeld koploper maakte 'm niet. Cambuur bleef zelf ook de aanval zoeken en werd daar twintig minuten voor tijd voor beloond: Droste knalde keihard de 4-1 binnen, Botteghin gaf over de doellijn nog het laatste tikje. Aan de overkant werd De Leeuw nog een keer lastig, maar Leonard Nienhuis redde adequaat op zijn poging.