Sporthelden
Op een zaterdagmiddag stuurde ik naar de gerespecteerde clubexpert Dutchmen een bericht naar aanleiding van een andere clubexpert van mij. Ik weet niet hoe ik er bij kwam, maar ik begon in mijn bericht over helden te schrijven. Geen mannen in het blauw, een rode cape en een afgetrainde sixpack. Nee, ik had het over sporthelden. Iedere sportliefhebber heeft wel meerdere bewonderaars. We kunnen de hele dag over sporthelden blijven praten. Ik begon me te realiseren, dat er over sporthelden genoeg valt te discussiëren en te filosoferen. Ik blijf alleen met een vraag zitten: Sporthelden, hoe gaan we er mee om?
Het is moeilijk om een sportman of vrouw tot ‘sportheld’ te bestempelen. Ik heb het bewust over sportheld, omdat er meer sporten zijn dan voetbal. Zoals ik al zei, het is moeilijk om sportfiguur tot sportheld te bombarderen. Dat heeft verschillende redenen. Iedere sportliefhebber heeft een andere kijk op het spelletje van een sport dan de ander. Neem nou het voetballen. De één geniet van Braziliaanse sambavoetbal, terwijl de ander kan genieten van een hardwerkende paardenworst als Dirk Kuyt. Om een ander voorbeeld dan voetbal te noemen, bij de tennissport zijn er mensen die onder de indruk raken van tennissers die vaak lange, mooie rally’s maken. Zij zien die personen dan als sportheld, zij bewonderen deze speler. Anderen kunnen genieten van een tennisser die uitstekend kan serveren. Iedereen heeft dus zijn eigen smaak.
Waarom hebben mensen sporthelden en waarom eren zij de sporthelden? Mensen zijn fan van een sport, omdat er sporters zijn die de sport voor hem of haar aantrekkelijk maken. Men adoreert deze sporthelden uit pure enthousiasme, dat staat vast. Waarom zouden mensen iemand niet aanmoedigen en supporteren, als zij fan zijn van een topsporter? Dat is toch raar als dat zo het geval zou zijn?
De definitie van een sportheld is moeilijk uit te leggen, vind ik. Wanneer kunnen wij of wanneer kan iemand eigenlijk een sportman of vrouw tot sportheld benoemen? Men zegt dat er op grote toernooien of evenementen helden worden geboren, zoals nu op het wereldkampioenschap voetbal of binnenkort weer tijdens de zevenennegentigste editie van de Tour de France. Als een sporter bij het evenement of toernooi dan uitblinkt, zijn mensen snel geneigd om deze persoon de hemel in te prijzen en hem of haar tot sportheld te benoemen. De kans bestaat dat de desbetreffende persoon na het toernooi of evenement weinig tot niets meer presteert op sportief gebied.
Mensen zullen zich dan afvragen, of de benaming van de sportheld eigenlijk dan wel terecht is. Ik vind de benaming wel terecht, want een sportheld is een sporter die door de persoon bewonderd wordt. De bewonderaar heeft een bepaald beeld van de sporter waar hij of zij trots op is van een prestatie van de topsporter. Ik vind het uniek dat er mensen zijn die dan die sporters blijven steunen, ook in sportieve mindere tijden. Het betekent dus dat die mensen echt bewondering hebben voor deze sportheld!
Er zijn ook mensen die vinden, dat iemand pas een sportheld genoemd kan worden als hij of zij zijn of haar professionele sportcarrière ten einde is. Het besef kan al tegen het eind van zijn of haar carrière komen, tien of twintig jaren later komen ook nog voor. Vele jaren na dato blijven deze sporters nog besproken, daardoor worden de sporthelden niet snel vergeten.
Sporthelden kunnen zorgen voor activiteit onder de mensen die hem of haar bewonderen. Indrukwekkende successen van deze mensen kunnen mensen inspireren om sportief betere prestaties neer te zetten of deze mensen te motiveren. Zij kunnen mensen ook aanzetten door hun sport te gaan beoefenen. Één van mijn grootste sporthelden is zwemmer Michael Phelps. Voor mensen die alleen het voetballen volgen, Phelps zwom twee jaar geleden op de Olympische Spelen een Olympisch record door tot acht maal toe een gouden medaille te halen voor een aantal zwemonderdelen! Deze prestatie was tot toen nog nooit eerder voorgekomen op een Olympische Spelen. Door zijn wonderbaarlijke kracht en uithoudingsvermogen ben ik hem gaan bewonderen. Zulke prestaties kan je alleen neerzetten als je ook de juiste mentaliteit hebt. Aan het begin van iedere voetbalwedstrijd die ik speel, probeer ik aan de magnifieke prestatie van Phelps te denken. Hij heeft het onmogelijke gepresteerd op een Olympische Spelen. Voor de wedstrijd, realiseer ik me dan dat wonderen bestaan. De prestaties van Phelps bewijzen dat. Voetbal en zwemmen zijn wel twee andere takken van sport. Beide sporten hebben met elkaar overeen dat je de juiste mentaliteit moet hebben om te winnen.
Na alle lofovertuigingen voor sporthelden, zijn er uiteraard ook nadelen. Zoals eerder gezegd, zullen mensen een sportheld laten vallen als hij of zij in een sportieve dip zit? Een moeilijkere keus is wanneer een topsporter betrokken raakt bij een omkoopschandaal, of wanneer hij of zij doping heeft gebruikt. Zullen deze bewonderaars dan achter de sporter blijven staan en zijn of haar onschuld geloven, of legt men zich er bij neer dat de ‘sportheld’ de sportwereld bedrogen heeft en laat men hem of haar dan vallen?
Een recent voorbeeld van een voetballer die bij een dopingzaak betrokken is, is de Roemeense voetballer Adrian Mutu van Fiorentina. Hij is tot twee maal toe betrapt op doping. Zullen fans van deze voetballer (ik noem hem bewust even geen sportheld) hem geloofwaardig blijven achten en aanmoedigen, of is het dopinggebruik van hem fataal geworden, waardoor fans hem laten zitten?
Jullie hebben dus kunnen lezen dat er veel over sporthelden valt te praten en er veel over valt na te denken. We gaan dus met sporthelden om door middel van enthousiasme, liefde voor de sport en om behoeften, maar we blijven kritisch over sporthelden. Of het nou een dribbelaar als Leonel Messi is, een snelheidskomeet als Usain Bolt of een tophockeyer als Naomi van As, we hebben allemaal één sportheld of meerdere sporthelden. Het bewonderen van een sportheld, dat is nou de reden dat sport fantastisch is om naar te kijken en om te doen!