Sporting naar volgende ronde, Gent krijgt loon naar werken tegen Levski

Thijs Post01 dec 2010, 22:00
Laatst bijgewerkt: 01 dec 2010, 22:00

Sporting Portugal heeft zich dankzij een overwinning op Lille geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League. De Portugezen wonnen in Groep C met 1-0 van de Fransen, dankzij een doelpunt in de eerste helft van verdediger Anderson Polga. Op een sneeuwvlakte in Gent won de plaatselijke trots AA Gent met 1-0 van Levski Sofia. Verdediger Wallace tekende met een heerlijk afstandsschot voor de enige treffer van de wedstrijd. De Belgen hebben zodoende goede zaken gedaan om te overwinteren in Europa, maar zullen alsnog het laatste lastige groepsduel in en tegen Lille stand moeten houden.

/

Sporting Portugal – Lille 1-0
Onder leiding van de Nederlandse arbiter Bas Nijhuis zette de ploeg uit Lissabon de wedstrijd al in de eerste helft naar haar hand. Polga tekende na 28 minuten op aangeven van Pedro Mendes voor de openingstreffer. In de tweede helft veranderde er niets meer aan de score, ondanks een tweetal prima mogelijkheden voor Lille-spits Túlio de Melo. De Fransen kunnen de klus alsnog klaren, als er in het laatste groepsduel in eigen huis gewonnen wordt van Gent.

AA Gent – Levski Sofia 1-0
De ploegen begonnen gedreven aan het duel: zo kreeg Zlatan Ljubijankic namens Gent geen strafschop, moest Gent-doelman Bojan Jorgacevic handelend optreden en schoot Yassine El Ghanassy het speeltuig naast het Bulgaarse doel. Na ruim een kwartier spelen kregen de ploegen zichtbaar moeite met het besneeuwde veld: de 8.000 toeschouwers in het Jules Ottenstadion werden getrakteerd op foute passes, balverlies, uitglijdende spelers en mislukte combinaties.

In de rust mocht Dustley Mulder, die naast Serginho Greene de eer had om Nederland te vertegenwoordigen bij Levski, de warme douche opzoeken. De Belgen toonden zich gretiger in de tweede helft en lieten zien het treffen wel te willen winnen. De belegering van het doel van Levski leek in eerste instantie geen doelpunten op te gaan leveren. De bedrijvige El Ghanassy ontbeerde geluk, Ljubijankic was net niet alert genoeg en een schot van Mario Baric leverde niets op. Tien minuten voor tijd was het dan toch raak: de Braziliaan Wallace haalde op twintig meter van het vijandelijke doel op goed geluk uit, maar de bal zeilde heerlijk in de hoek.