Sporting Portugal redt seizoen na strafschoppen, wint beker én drie ton

Gijs Freriks31 mei 2015, 21:05
Laatst bijgewerkt: 31 mei 2015, 21:05

Sporting Portugal heeft voor het eerst sinds het seizoen 2007/08 een prijs gepakt. Os Leões wonnen zondagavond na strafschoppen van Sporting Braga en legden daardoor beslag op de Taça de Portugal, het eerste bekertoernooi van Portugal. Het prijzengeld voor Sporting bedraagt drie ton; Braga ontvangt als verliezend finalist 150.000 euro van de voetbalbond.

Sporting eindigde in de Liga NOS op de derde plaats en hield Braga daarmee één plek onder zich en zondag waren de groen-witten ook de betere partij. Toch stond het bij rust in het Estádio Nacional in Oeiras gek genoeg 0-2 in het voordeel van de tegenstander. Na een kwartier veroorzaakte Cédric Soares met een overtreding op Djavan een strafschop en de rechtsback kreeg ook nog een rode kaart. Éder maakte vanaf elf meter geen fout en na 25 minuten verdubbelde Rafa Silva de voorsprong van Braga. Rafa stond na een counter oog in oog met doelman Rui Patrício en bleef koel in de afronding: 0-2.

Braga had over de arbitrage overigens niets te klagen, want Baiano en Rúben Micael solliciteerden naar een rode kaart, maar mochten op het veld blijven staan. Sporting hoopte in de tweede helft wat aan de achterstand te kunnen doen en perste er zelfs nog een verlenging uit. Islam Slimani maakte zes minuten voor tijd de aansluitingstreffer en Fredy Montero nam de 2-2 voor zijn rekening. In de extra dertig minuten werd er niet gescoord, maar pakte Braga’s Mauro wel een tweede gele kaart. Onder toeziend oog van Luís Figo nam Sporting de strafschoppen uiteindelijk beter.