Sprookje VVSB voorbij: FC Utrecht naar bekerfinale

Bart Kruyt02 mrt 2016, 21:36
Laatst bijgewerkt: 02 mrt 2016, 21:36

FC Utrecht staat voor het eerst sinds 2004 weer eens in de finale van de KNVB Beker. De ploeg van Erik ten Hag maakte woensdagavond een einde aan het sprookje van topklasser VVSB, dat lang stand wist te houden, maar in de tweede helft toch kopje onder ging: 3-0. Donderdag wordt duidelijk of Feyenoord of AZ de tegenstander zal zijn van Utrecht in de bekerfinale.

/

VVSB kon nog aardig lang hopen op een nieuwe stunt en dat kwam vooral door Ruud Boymans. De spits begreep niet dat hij zondag tegen Feyenoord niet mocht beginnen, maar woensdag had hij weer een basisplaats en Boymans kreeg behoorlijk wat grote kansen om de score te openen. In de eerste helft had hij zeker een paar keer moéten scoren, maar Boymans had het vizier niet op scherp en doelman Ruben Valk kon VVSB op de been houden. Een keer had de keeper geen antwoord, maar toen had Valk het geluk dat de kopbal van Boymans op de paal belandde.

Ook Sébastien Haller zorgde al in de eerste helft voor het nodige gevaar, terwijl een goed schot van Patrick Joosten net over ging. Het was dus een klein wonder dat VVSB in de eerste vijfenveertig minuten stand hield en met wat geluk hadden de amateurs zelfs met een voorsprong kunnen rusten. VVSB kreeg in de hele wedstrijd een goede kans om zelf tot scoren te komen, maar Vladimir Jozic had kort voor rust net iets te veel tijd nodig, waardoor Timo Letschert een sliding in kon zetten. 0-0 was de ruststand en daar waren de supporters van Utrecht duidelijk niet tevreden over.

/

De tweede helft was hetzelfde verhaal als de eerste: Utrecht zocht de aanval en VVSB hield tegen. Weer was Boymans de gevaarlijkste speler bij de thuisploeg, maar een kopbal van de aanvaller was te zacht en even later kon hij net zijn voet niet tegen de bal krijgen. VVSB kwam er in de tweede helft totaal niet meer uit en raakte de bal steeds snel weer kwijt, waardoor het dus alleen maar verdedigen, verdedigen, verdedigen was. Utrecht liep zich nog een aantal keer vast, maar een ruim kwartier voor tijd kwam de score dan toch in beweging.

Uitgerekend Mark van der Maarel, die al zijn gehele profloopbaan bij Utrecht speelt en nog niet weet of zijn aflopende contract verlengd zal worden, was de maker van de 1-0. Het schot van de rechtsback werd van richting veranderd door Peet van der Slot, waardoor Valk een antwoord schuldig moest blijven. Twee minuten hierna maakte Haller er direct 2-0 van en dus sloeg de sfeer in het stadion helemaal om. VVSB kwam in dit bekertoernooi weliswaar al twee keer eerder op een 2-0 achterstand, maar een comeback voor de amateurs zat er ditmaal niet in en in blessuretijd maakte Joosten er nog 3-0 van. Utrecht mag nu gaan proberen om voor de vierde keer in de clubgeschiedenis de KNVB Beker te winnen.