voetbalzone

Standard Luik neemt revanche voor verloren titelstrijd met bekerwinst

Thijs Post21 mei 2011, 22:21
Laatst bijgewerkt: 21 mei 2011, 22:21
Advertentie

Standard Luik viste in de zinderende strijd om het Belgische kampioenschap achter het net; de ploeg van trainer Dominique D’Onofrio speelde met 1-1 gelijk bij Racing Genk, onvoldoende voor de Walen om het kampioenschap te grijpen. Zaterdagavond namen les Rouches revanche door wel de beker in de wacht te slepen. Eliaquim Mangala zette de Luikenaars met een harde kopbal op voorsprong tegen Westerlo, waarna een eigen doelpunt in het tweede bedrijf de 2-0 betekende. Standard greep door de overwinning voor de zesde keer in de historie de beker.

/

Standard maakte in de openingsfase van de 56ste bekerfinale nou niet bepaald duidelijk dat er voor Westerlo niets te halen viel. Beide ploegen ontliepen elkaar weinig en het frisse voetbal dat beide partijen in de competitie aan de dag legden was niets te zien. Mohammed Tchité tekende na 23 minuten voor de grootste kans van de wedstrijd tot dat moment. Na een inspeelpass van Steven Defour en een handig tikje van Axel Witsel kon de aanvaller uit Burundi op Westerlo-doelman Bart Deelkens afstormen. De spits tikte de bal net te ver voor zich uit en de sluitpost kon zich voor de bal werpen.

Aan de andere kant moest het gevaar komen van Paulo Henrique, voormalig aanvaller van SC Heerenveen. De Braziliaan is met zijn achttien seizoenstreffers al het hele seizoen de man waar het om draait bij Westerlo, maar de aanvalsleider kon Standard-doelman Sinan Bolat niet of nauwelijks verontrusten. Na ruim een half uur spelen brak Eliaquim Mangala de ban voor de in de rode shirts spelende brigade. De verdediger knikte een hoekschop van Steven Defour staalhard tegen de touwen en de treffer werkte bevrijdend voor zijn ploeg. Standard ging op zoek naar de tweede treffer, maar kreeg aan de andere kant bijna het deksel op de neus toen Bolat moest ingrijpen na een vrije trap van Aleksandr Jakovenko.

Westerlo kwam niet slecht uit de kleedkamer en produceerde enkele kleine mogelijkheden, maar een kwartier na de onderbreking maakte Standard aan alle onzekerheid een einde. Jelle Van Damme ontsnapte over links, wilde voorzetten maar zag Westerlo-verdediger Adnan Mravac de bal onderscheppen. De Bosniër raakte het speeltuig echter volledig verkeerd en passeerde zijn eigen doelman voor de 2-0. Paulo Henrique kwam nog wel dicht bij de aansluitingstreffer, maar Bolat hield zijn doel schoon waardoor Standard de eerste bekerwinst sinds 1993 mocht vieren.

Bezig met laden …