voetbalzone

Statistieken Xavi onder de loep: slechtste Barça-trainer in jaren

Paul Jeursen17 okt 2022, 12:44
Laatst bijgewerkt: 17 okt 2022, 12:44
Advertentie

In zijn vijftigste wedstrijd als trainer van Barcelona, leed trainer Xavi afgelopen zondag een pijnlijke 3-1 nederlaag tegen aartsrivaal Real Madrid. Het verlies heeft er mede voor gezorgd dat zijn balans als eindverantwoordelijke slechter is dan die van voorganger Ronald Koeman.

Journalist Pedro Martin van Cadena COPE maakte op Twitter de balans op tussen de laatste acht trainers die minimaal vijftig wedstrijden aan het roer stonden in het Spotify Camp Nou. Onder Xavi leed Barça zondag in Madrid alweer de elfde nederlaag en geen enkele andere trainer voor hem verloor zó veel wedstrijden in die eerste vijftig duels.

Frank Rijkaard, Pep Guardiola, Tito Vilanova, Gerardo Martino, Luis Enrique, Ernesto Valverde en dus ook Koeman kenden een betere start dan Xavi. Van het genoemde rijtje trainers leden Rijkaard en Koeman, met tien, de meeste nederlagen. Valverde verloor maar drie keer in vijftig duels. De statistieken geven ook aan hoe lastig Koeman het had. Hij kreeg in Catalonië enorm veel kritiek te verduren en had veel minder mogelijkheden qua transfers. Toch presteerde ‘zijn’ Barcelona qua statistieken op alle fronten beter dan Xavi. In vijftig duels won Koeman zelfs vijf wedstrijden meer en onder hem maakte Barcelona 117 doelpunten. Onder Xavi staat de teller pas op 94 treffers. In het aantal tegendoelpunten zit met 53 versus 51 minder verschil.

De nederlaag van de Catalanen in Madrid betekende dat de koppositie in LaLiga werd overgenomen door de Koninklijke. Afgelopen woensdag speelde Barcelona op eigen veld gelijk tegen Internazionale en daarmee werd overwintering in de Champions League op het spel gezet.

Bezig met laden …