voetbalzone

Steeds meer clubs doen afstand van beloftenteams

09 jun 2009, 08:11
Laatst bijgewerkt: 09 jun 2009, 08:11
Advertentie
De financiële crisis begint langzaam maar zeker zijn sporen achter te laten in het profvoetbal. Waar bij de absolute top in Europa nog altijd recordbedragen worden neergeteld, is het onderin de kleinere divisies vechten om te overleven. Eén van de maatregelen die vaak moet worden genomen om het hoofd boven water te houden, is een sanering van binnenuit. De jeugd is vaak de dupe.

Technisch manager Hans Smulders van FC Eindhoven geeft in AD/Sportwereld aan waarom dergelijke maatregelen onvermijdelijk zijn. “Het is ook een kostenbesparende maatregel. We hoeven geen extra trainers of medisch personeel in dienst te nemen”, zegt hij in de ochtendkrant.

Eindhoven is één van de vele profclubs die met ingang van komend seizoen de stekker uit het reserveteam trekt. In totaal volgt ongeveer een derde van de clubs dit voorbeeld, al besluiten veel van de BVO’s tot het samenwerken met een naburig gelegen vereniging om zo de kosten te kunnen delen. Een Eredivisie, een Eerste Divisie en een nieuwe Tweede Divisie zal er desondanks niet komen. Dat lag eerder wel in de planning.

Komend jaar zullen naast FC Twente, Go Ahead Eagles en Heracles ook AZ en Telstar, AGOVV en Vitesse, FC Emmen en SC Heerenveen en TOP Oss en NEC de krachten gaan bundelen wat betreft de beloftenteams. Daarnaast heeft Excelsior bij de KNVB toestemming gevraagd om het jeugdelftal op te laten gaan in dat van Feyenoord.

FC Eindhoven hoopt op een samenwerking met PSV. “Voor wedstrijden werden onze beloften aangevuld met jeugdspelers. Als we die niet hebben, dan kan dat niet meer. Veertig contractspelers is voor FC Eindhoven ondoenlijk”, zegt Smulders, die wordt gesteund door Cambuur-voorzitter Alex Pama. “Een reserveteam kost veel geld, maar vertegenwoordigt weinig waarde”, weet hij.

“De echte toptalenten gaan direct van de jeugd over naar het eerste elftal. Ik heb liever een grotere, eerste selectie die geregeld oefenduels in de regio speelt, dan een duur beloftenteam. Overigens starten we weer met de beloften, zodra we promoveren”, belooft de preses van de Friese club.
Bezig met laden …