voetbalzone

Steinsson voorspelt lastig avondje voor Oranje

09 okt 2008, 08:00
Laatst bijgewerkt: 09 okt 2008, 08:00
Advertentie
"Laat de spelers van het Nederlands elftal maar denken dat ze makkelijk van ons winnen." Grétar Steinsson is klaar voor de komende WK-kwalificatiewedstrijd tussen Oranje en IJsland. De verdediger van Bolton Wanderers, die enkele jaren voor AZ uitkwam, voorspelt een lastig avondje voor de manschappen van Bert van Marwijk.

"Nederland heeft op elke positie topspelers", vertelt Steinsson in de De Telegraaf. "En op het EK hebben die laten zien tot de beste teams van de wereld te behoren. Maar wij hebben een topmentaliteit. Het kan een interessant duel worden."

"Natuurlijk zal Nederland jongens als Robin van Persie, Wesley Sneijder, Arjen Robben, John Heitinga en Maarten Stekelenburg missen, maar hun vervangers zijn nog altijd beter dan de spelers van IJsland", zo stelt de 28-voudig international. "Je moet niet vergeten dat ons land slechts 300.000 inwoners telt, maar dertig professionals in het buitenland heeft en het dus veel moeilijker selecteren is."

Over de tactiek is Steinsson, die aan zijn tweede seizoen in Bolton bezig is, duidelijk. "Individueel en qua positiespel is Nederland heel sterk. We zullen de duels moeten aangaan, er een fysieke strijd van maken en via standaardsituaties moeten toeslaan. Daar zijn wij sterker in en krijgen wij mogelijkheden. Doordat er steeds meer IJslandse voetballers in het buitenland spelen, verandert ons spel. Vroeger hanteerden we alleen de lange bal. Nu proberen we tot ’normale’ aanvallen te komen.”

Steinsson droomt ervan ooit eens op een eindtoernooi te mogen aantreden. "Dat wordt moeilijk, je kunt dit het ’Litmanenlot’ noemen", besluit de verdediger. "Als voetballer van een klein land is het bijna onmogelijk een EK of WK te halen. Maar ik geef de hoop niet op. Nu kunnen we het grotere landen het zo nu en dan al lastig maken. We kijken nog van wedstrijd tot wedstrijd. Als het lukt om eens een serie neer te zetten, weet je nooit wat er kan gebeuren. Het is Letland immers ook gelukt.”
Bezig met laden …