voetbalzone

Stevens deelt kritiek niet: 'Mendes da Silva is geen slechte aankoop'

Peter Nusselder05 jan 2011, 14:47
Laatst bijgewerkt: 05 jan 2011, 14:47
Advertentie

Op aanraden van trainer Huub Stevens, trok Red Bull Salzburg afgelopen zomer middenvelder David Mendes da Silva aan. Als één van de duurste aankopen uit de geschiedenis van de Oostenrijkse club heeft de Nederlandse voetballer nog niet iedereen van zijn kwaliteiten kunnen overtuigen, maar Stevens neemt het voor zijn landgenoot op. “Hij is één van de beste middenvelders van Oostenrijk.”

/

De coach is het dan ook niet eens met negative verhalen in de lokale media. “Volgens de pers had David de nodige aanpassingsproblemen, maar dat valt wel mee”, vertelt Stevens aan Voetbal International. “Hij doet het goed en is een van de beste middenvelders van Oostenrijk. Hij is nog maar 28 jaar en was bijna met het Nederlands elftal meegegaan naar het WK. Dan kun je mij toch niet vertellen dat hij een slechte aankoop is?”, stelt Stevens retorisch.

Kritiek is er vooral op het feit dat Mendes pas eenmaal gescoord heeft. “Hij heeft er inderdaad geen vijf of zes in liggen, maar dat heeft vooral met onze speelwijze te maken”, verdedigt de oefenmeester zijn aankoop. “We spelen 4-3-3, met eigenlijk maar één verdedigende middenvelder. We hadden in een bepaalde fase te maken met twee centrale verdedigers die niet de vorm hadden van vorig seizoen”, weet Stevens.

“Die jongens werden onzeker, durfden niet meer naar voren te verdedigen en liepen in plaats daarvan drie stappen terug. Daardoor ontstond op ons middenveld een ruimte die niet te verdedigen en niet te belopen was”, doceert de trainer. “David liep zich soms ongans om te corrigeren en kon daardoor geen ondersteuning meer naar voren geven. Dan zeggen ze hier: David kiest slecht positie. Begrijp je? Maar als er één goed positie kiest, is hij het wel.”

Bezig met laden …