Strafschop van Rooney redt fantasieloos Man United

Gijs Freriks09 jan 2016, 19:27
Laatst bijgewerkt: 09 jan 2016, 19:27

Manchester United is zaterdagavond aan een blamage ontsnapt. Het team van manager Louis van Gaal stevende op een doelpuntloos gelijkspel af tegen Sheffield United en leek daardoor op herhaling te moeten in de derde ronde van de FA Cup, maar in de derde minuut van de blessuretijd kwam het toch nog goed. Wayne Rooney benutte een strafschop: 1-0. Sheffield is overigens de huidige nummer negen van de League One.

De cijfers vooraf logen er niet om: Man United won slechts één van de laatste vier thuiswedstrijden in het eerste Engelse bekertoernooi gewonnen en de laatste treffer die United in de eerste helft van een wedstrijd maakte, dateerde zelfs van september. Van Gaal gaf onder anderen Marouane Fellaini en de achttienjarige verdediger Cameron Brothwick-Jackson een basisplaats en het werd al gauw duidelijk dat het een lange avond op Old Trafford zou worden. Sheffield groef zich in en United kon niet tot een fatsoenlijke aanval komen.

Na de eerste twintig minuten liet United zich zowaar zien in aanvallend opzicht: Rooney werd goed aangespeeld door Matteo Darmian, maar de hoek was vervolgens te lastig om tot scoren te kunnen komen en zijn voorzet bereikte vervolgens ook geen medespeler. Rooney deed verder nog twee pogingen uit vrije trappen en Daley Blind mikte hoog over. Aan de andere kant redde Fellaini op de doellijn, nadat Dean Hammond het leer bij een hoekschop richting het vijandelijke doel had gewerkt. In het eerste kwartier na rust wilde het ook niet vlotten en daarom greep Van Gaal in.

Memphis Depay en Jesse Lingard vervingen Juan Mata en Ander Herrera. Een venijnig schot van de ex-PSV’er leverde na 65 minuten cynisch applaus op van de fans op Old Trafford. De roodhemden probeerden er hierna nog een slotoffensief uit te persen, maar verder dan een mislukt schot van Bastian Schweinsteiger en een inzet van Depay kwamen zij lange tijd niet meer. In de 93e minuut werd het echter dan toch 1-0: Depay versierde een strafschop en die werd onberispelijk benut door Rooney. Manchester moet zich nu richten op de uitwedstrijd tegen Newcastle United van komende dinsdag.