Stuntploeg zet op Anfield koppositie op het spel, Manchester City profiteert

Thijs Post26 dec 2015, 16:53
Laatst bijgewerkt: 26 dec 2015, 16:53

Stuntploeg Leicester City had dit seizoen nog maar een keer verloren in de Premier League (in september werd het 2-5 tegen Arsenal) en daardoor mocht het team van manager Claudio Ranieri zich koploper noemen op Boxing Day. De koppositie komt echter in gevaar, want Leicester City liep bij Liverpool tegen de tweede nederlaag van het seizoen aan: 1-0. Titelconcurrent Arsenal kan er zaterdagavond (via een duel met Southampton) voorbij, terwijl Manchester City alvast profiteerde.

Liverpool - Leicester City 1-0
Liverpool verloor op Boxing Day nog nooit een thuiswedstrijd in de Premier League, maar met sensatieclub Leicester City op bezoek wist manager Jürgen Klopp dat het lastig zou worden voor zijn club. Toch was Liverpool de bovenliggende partij op Anfield. De ploeg van Klopp probeerde in de eerste helft, zonder echt grote kansen te krijgen, het spel te maken. Leicester City loerde op de counter en kreeg twee goede kansen op een treffer. Riyad Mahrez zag zijn inzet gekeerd worden door keeper Simon Mignolet, terwijl Shinji Okazaki geen strafschop kreeg toen hij het slachtoffer was van een onhandige tackle van Mamadou Sakho.

Na rust zag Leicester City wat meer van de bal en leek de ploeg van manager Ranieri voorzichtig te kunnen gaan denken aan doelpunten, maar de treffer zou aan de andere kant vallen. Na een heerlijke combinatie tussen Philippe Coutinho en Roberto Firmino werd spits Christian Benteke in stelling gebracht. De Belg twijfelde geen seconde en schoof de bal langs keeper Kasper Schmeichel. Bij de bezoekers ging superspits Jamie Vardy vervolgens licht aangeslagen naar de kant, wat the Foxes geen grotere kans gaf op doelpunten. Leicester (inmiddels ook zonder Mahrez, de tweede ster) kreeg bij een scrimmage nog wel een grote kans, maar Mignolet stond zijn mannetje. Diep in blessuretijd, toen keeper Schmeichel mee naar voren was gegaan bij een aanval van Leicester, tekende Benteke bij een rappe counter nog voor de misser van het jaar door te missen voor open doel.

Manchester City - Sunderland 4-1
Manchester City heeft van die dagen dat alles lukt en dat de tegenstander slechts als kanonnenvoer dient. Zaterdag was het zo’n dag. Het slordige Sunderland werd vanaf het eerste fluitsignaal met de rug tegen de muur gespijkerd en de degradatiekandidaat was na iets meer dan twintig minuten al tureluurs gespeeld. Op aangeven van Kevin De Bruyne kopte Raheem Sterling binnen voor 1-0, Yaya Touré schoot de bal in de onderhoek voor de 2-0 en na weer een assist van De Bruyne kopte ex-Vitessenaar Wilfried Bony de bal mooi binnen voor 3-0. Daarna droogde de productie van the Citizens even op, al kreeg de ploeg van manager Manuel Pellegrini voldoende kansen op de vierde.

Pellegrini, die de mogelijke komst van Josep Guardiola als het zwaard van Damocles boven zijn hoofd voelt zweven, zal zijn mannen in de pauze opgedragen hebben na rust de handschoen weer op te pakken. Dat gebeurde: De Bruyne leek Bony in te willen spelen, kreeg de bal met geluk terug en schoot zelf raak. Met een schuiver deed Fabio Borini wat terug voor de bezoekers (4-1), maar de hoop op een punt waren de mannen van Sam Allardyce na twintig minuten spelen al kwijt. Het had zelfs nog erger kunnen worden voor the Black Cats, ware het niet dat Bony faalde van elf meter (over). Overigens kende Manchester City nog meer zorgen: Vincent Kompany keerde na blessureleed terug, maar een paar minuten na zijn invalbeurt viel hij weer geblesseerd uit.

Aston Villa - West Ham 1-1
De tijd begint te dringen voor traditieclub Aston Villa, de zevenvoudig landskampioen van Engeland. Sinds het seizoen 1988/89 is de club uit Brimingham een vaste waarde op het hoogste niveau, maar er moeten nu toch echt punten gepakt gaan worden om het tij nog te keren. Tegen West Ham United leek er wel een zege in te zitten, want the Hammers hadden al zeven wedstrijden op rij niet meer gewonnen. De laatste drie duels eindigden ook nog eens in 0-0, maar aan die reeks kwam op Villa Park een einde. In de blessuretijd van de eerste helft knalde Aaron Cresswell op prachtige wijze de 0-1 op het bord. Aston Villa moest na rust komen en het werd in het zadel geholpen door een strafschop, toen Rudy Gestede werd neergelegd door Angelo Ogbonna. Jordan Ayew schoot raak van elf meter. Daar zou het bij blijven. Leandro Bacuna had als linksback een basisplaats bij Villa.

Bournemouth - Crystal Palace 0-0
Veel indruk maakten promovendus Bournemouth en hoogvlieger Crystal Palace niet in het eerste bedrijf, al liepen de gemoederen af en toe hoog op. Met name in de duels tussen Harry Arter en Wilfried Zaha ging het er stevig op: bij rust bood de verdediger van Bournemouth zelfs zijn excuses aan. Bournemouth zag in de eerste helft meer de bal, maar kansen vielen er nauwelijks te noteren. Met kansen aan beide kanten leek de tweede helft aanvankelijk meer spektakel te gaan bieden, maar na de fijne fase even na de pauze ging de storm weer liggen. In het kleinste stadion van de Premier League (er zaten iets meer dan 11.000 fans in het Goldsands Stadium) bleef het dus hoe het begon: 0-0.

Koploper Leicester City verliest... Arsenal kan vanavond de koppositie overnemen! #souars