Stuttgart dient Bayern München haar eerste thuisnederlaag toe

Bart Kruyt27 mrt 2010, 16:20
Laatst bijgewerkt: 27 mrt 2010, 16:20

Evenals vorige week krijgen Schalke 04 en Bayer Leverkusen de kans om Bayern München af te lossen als koploper van Duitsland. De ploeg van Louis van Gaal ging in de vorige speelronde al onderuit bij Eintracht Frankfurt; zaterdagmiddag ging het mis tegen VfB Stuttgart. De ploeg van Cristian Gross was de eerste ploeg die dit seizoen wist te winnen in de Allianz Arena (1-2) en blijft daardoor in de race om Europees voetbal. Borussia Dortmund kwam niet tot scoren bij hekkensluiter Hertha BSC en zag Werder Bremen inlopen; bij landskampioen Wolfsburg was Edin Dzeko weer eens de gevierde man.

/

Bayern München – VfB Stuttgart 1-2
Cristian Gross gaf Khalid Boulahrouz zaterdagmiddag een basisplaats om Arjen Robben af te stoppen, maar daar had Van Gaal wel wat op bedacht. De trainer besloot om zijn sterspeler op de bank te beginnen en had een basisplaats over voor onder meer Danijel Pranjic en Ivica Olic. Deze twee heren konden verantwoordelijk gehouden worden voor de openingstreffer, waardoor de keuze van Van Gaal nog niet eens zo verkeerd leek te zijn. Een lage voorzet van Pranjic werd vakkundig binnen gewerkt door Olic, die Jens Lehmann kansloos liet met een schot in het dak van het doel. Bayern leek op de goede weg te zijn, maar nog voor rust viel de gelijkmaker.

Christian Träsch kreeg een hoop ruimte voor een schot en omdat zijn inzet werd geraakt door Holger Badstuber, moest Hans-Jorg Butt een antwoord schuldig blijven. Van Gaal besloot in te grijpen en bracht voor de tweede helft Robben en Franck Ribéry binnen de lijnen, maar het gewenste resultaat bleef uit. Stuttgart kwam na bijzonder zwak uitverdedigen bij Bayern zelfs op voorsprong, toen Ciprian Marica een voorzet van Cacau binnenknikte, en in het restant waren de bezoekers verrassend genoeg de bovenliggende partij. Miroslav Klose kreeg nog wel een goede kans op de gelijkmaker, maar die bleef uit, waardoor Bayern verloor.

/

Hertha BSC – Borussia Dortmund 0-0
Na de bijzonder knappe 1-5 overwinning bij VfL Wolfsburg van vorige week gloort er weer wat hoop voor Hertha BSC, dat lange tijd regelrecht op rechtstreekse degradatie af leek te stevenen. De club uit Berlijn had ook vandaag in de eerste helft verreweg het betere van het spel tegen de softe bezoekers, maar verzuimde om afstand te nemen. Borussia toonde zich nu en dan dreigend via een snelle counter, maar wist Hertha-doelman Jaroslav Drobny niet echt te verontrusten.

De tweede helft kende een zelfde spelbeeld, al was het voor beide doelen nu nog kariger. Gustavo Ramos was namens de thuisploeg zo nu en dan dreigend, zoals bij een poging van afstand waarbij hij doelman Roman Weidenfeller met een lobje probeerde te verschalken. De sluitpost van Borussia reageerde echter attent en kon de bal boven zijn hoofd met de vingertoppen vangen. Namens de gasten was Lucas Barrios nog wel in de buurt, maar ook de inzet van de Argentijn bleek niet goed genoeg om de brilstand weg te vagen.

/

Werder Bremen – 1. FC Nürnberg 4-2
Werder Bremen verloor niet meer sinds de 1-0 nederlaag bij FC Twente op 18 februari, en daar kwam ook zaterdag geen verandering in. Een superieure start bracht de thuisploeg al binnen een minuut op voorsprong. Verdediger Per Mertesacker klom het hoogst bij een hoekschop van Mesut Özil, en knikte de 1-0 binnen. Datzelfde kunstje herhaalde hij negentien minuten later. Wederom was het Özil die de bal voorslingerde en opnieuw was het Mertesacker die met zijn hoofd doel trof.

Tien minuten voor de pauze leek Tim Borowski de wedstrijd definitief te beslissen. De middenvelder werd door Marko Marin vrijgespeeld op de rand van de zestien, en met een schot tegen de looprichting van Nürnberg-goalie Raphael Schäfer in bepaalde hij de stand op 3-0 in het voordeel van de gastheren. Tegen de verwachting in kwam Nürnberg echter uitstekend terug. Mike Frantz gaf de bezoekers hoop met een vlugge treffer na de rust, terwijl Eric Choupo-Moting halverwege het tweede bedrijf een strafschop benutte. Nürnberg rook bloed, maar wist ondanks een rode kaart voor Torsten Frings (elleboog) niet meer te scoren. In de absolute slotseconde profiteerde Clemens Fritz van het mee naar voren gaan van doelman Schäfer, en kon hij voor een leeg doel de 2-4 binnen schieten.

SV Mainz 05 – VfL Wolfsburg 0-2
Mainz en Wolfsburg maakte er geen spektakelstuk van en 83 minuten lang leek het er dan ook op dat de wedstrijd zou eindigen zoals hij was begonnen. Mainz had zich in de tussentijd het meest actief getoond en de beste mogelijkheden op 1-0 gecreëerd, maar kon daar na het laatste fluitsignaal helemaal niks voor kopen. Dat was vooral te danken aan spits Edin Dzeko, die ondanks het matige seizoen van Wolfsburg toch alweer zijn vijftiende treffer liet noteren. De Bosniër werd knap vrijgespeeld door landgenoot Zvjezdan Misimovic, waarna Mainz-goalie Heinz Müller werd verschalkt met een schuiver door de benen. In blessuretijd maakte Dzeko zijn heerlijke middagje compleet door met een volley nogmaals doel te treffen: 0-2.

Hannover 96 – 1. FC Köln 1-4
De thuiswedstrijd tegen 1. FC Köln verliep dramatisch voor Hannover 96. De ploeg van Arnold Bruggink, die negentig minuten op de bank zat, stond al na een half uur met 0-3 achter en kon zich niet meer terugknokken. Zoran Tosic opende de score met een prachtige krul in de bovenhoek, waarna Petit en Milivoje Novakovic (penalty) de marge groter maakten. Kort voor rust kreeg Hannover-middenvelder Hanno Balitsch na een overtreding op Maniche ook nog eens zijn tweede gele kaart, waardoor het geloof in een comeback al snel verdwenen was. Tosic maakte twintig minuten voor tijd na een mooie combinatie met Sebastian Freis zijn tweede van de middag, waarna Steven Cherundolo de eer nog mocht redden. Het betekende echter slechts een pleister op de wonden.