voetbalzone

Supporter van FC Basel zwerft tien jaar rond na wedstrijd in Milaan

Erik van Dam03 nov 2015, 19:09
Laatst bijgewerkt: 03 nov 2015, 19:09
Advertentie

Dinsdag is het werkelijk unieke verhaal van Rolf Bantle, een 71-jarige supporter van FC Basel, naar buiten gekomen. In de Zwitserse krant Schweiz am Sonntag vertelt hij hoe hij de laatste tien jaar heeft rondgezworven in Milaan, nadat hij daar in 2005 een Champions League-wedstrijd van FC Basel had bijgewoond.

Rolf ging op 11 augustus 2004 naar de wedstrijd Internazionale-FC Basel, samen met een paar vrienden. Hij was op dat moment de zestig al gepasseerd, had geen familieleden en had net een zware rehabilitatie achter de periode na alcoholverslaafd te zijn geweest. Hij woonde in een leefgemeenschap in de buurt van Basel toen hij meereisde naar Milaan voor de wedstrijd, maar raakte zijn vrienden kwijt. “Ik bevond me ineens in een ander deel van het stadion dan zij. Ik had een euro of twintig in mijn broekzak en had geen telefoon, dus ben ik gewoon Milaan ingegaan”, vertelt Rolf nu.

“Mensen gaven me wat te eten, ik kreeg sigaretten en van een student kreeg ik een slaapzak aangeboden”, aldus de zeventiger. Hij werd in zijn thuisland Zwitserland wel opgegeven als vermist, maar nooit gevonden. Al die jaren zwierf hij door Milaan, maar recent brak hij bij een val zijn dijbeen. Het ziekenhuis ontdekte dat hij geen zorgverzekering had in Italië en nam contact op met de Zwitserse autoriteiten: recent werd hij geïdentificeerd als de Rolf Bantle die al sinds 2004 werd vermist.

“Ik had geen reden om naar huis te komen. Ik genoot van de vrijheid die Milaan me bood”, legt Rolf nu uit aan de Zwitserse pers. Na behandeling in een ziekenhuis in zijn eigen land werd Bantle overgebracht naar een seniorengemeenschap in de buurt van waar hij vandaan kwam. “Ik vind het hier wel prettig”, geeft hij aan. “Tien jaar zwerven is wel genoeg geweest, ik voel me goed om hier nu weer te zijn”, besluit Rolf.

Bezig met laden …