Supporters balen ondanks zege Bayern, Greuther Fürth degradeert

Bart Kruyt27 apr 2013, 17:24
Laatst bijgewerkt: 27 apr 2013, 17:24

Bayern München heeft zaterdag de veertiende competitiezege op rij geboekt. Jupp Heynckes gaf met het oog op de return in de halve finale van de Champions League tegen Barcelona de nodige basisspelers rust, maar zijn B-elftal was met 1-0 te sterk voor SC Freiburg. Sterk speelde Bayern echter zeker niet en de fans in de Allianz Arena lieten ook meerdere malen hun onvrede blijken, met lichte fluitconcerten. Bayer Leverkusen drukte Werder Bremen (zonder de geschorste Eljero Elia en Marko Arnautovic) dieper in de problemen en Greuther Fürth keert na een seizoen weer terug naar de 2. Bundesliga. De hekkensluiter van de competitie is door een zege van FC Augsburg gedegradeerd.

/

Bayern München - SC Freiburg 1-0
Arjen Robben begon op de bank bij Bayern München en dat gold ook voor vaste basiskrachten als Manuel Neuer, Dante, Javi Martínez en Franck Ribéry. Zij zagen de tweede keus ook prima presteren, al bleven kansen in de eerste helft erg lang uit. Pas na een halfuur viel er een eerste serieuze mogelijkheid te noteren, maar Diego Contento koos voor een voorzet op Mario Mandzukic, terwijl hij oog in oog met Oliver Baumann echt zelf had moeten schieten. Mandzukic werd niet gevonden door Contento, maar de Kroaat zag Bayern vijf minuten later alsnog op 1-0 komen. Een indraaiende vrije trap van Xherdan Shaqiri werd door niemand geraakt, of Emre Can moet de bal nog licht getoucheerd hebben, en Baumann werd verrast.

Bayern speelde de eerste helft vervolgens zakelijk uit en vertrok onder een licht fluitconcert (de verwende fans nemen blijkbaar niet meer genoegen met slechts een goal in vijfenveertig minuten) naar de kleedkamer voor de rust. In de tweede helft ging de thuisploeg op zoek naar meer en de eerste mogelijkheid was voor Claudio Pizarro, wiens schot echter geblokt werd door Lucas Diagne. Hij zag zijn ploeg niet lang daarna ontsnappen, want na een steekpass van Pizarro koos Mandzukic voor een wippertje, die op de lat boven de kansloze Baumann belandde. Bayern was dus wel sterker, maar deed erg weinig moeite om de fans te verwennen. De wedstrijd kabbelde maar wat voort en twintig minuten voor tijd kwamen Ribéry en Mario Gómez nog in de ploeg. Laatstgenoemde kreeg nog drie goede kansen op de 2-0, maar was niet zo scherp als dinsdag tegen Barcelona en scoorde niet.

/

Bayer Leverkusen - Werder Bremen 1-0
Bayer Leverkusen nestelde zich steviger op de derde plaats en kan directe plaatsing voor de Champions League eigenlijk niet meer ontgaan. De club uit het Rijnland kreeg al na vijf minuten een goede kans, maar Simon Rolfes chipte de bal net over. De thuisploeg kwam echter niet echt in zijn spel en Werder Bremen, dat al sinds 9 februari niet meer won, hield de rijen goed gesloten. Na een halfuur kwam Bayer uiteindelijk wel op 1-0, want na een overtreding op Sidney Sam mocht Stefan Kiessling aanleggen vanaf elf meter en hij faalde niet. De gastheer was vervolgens in vrijwel de hele tweede helft de bovenliggende partij en kreeg na 52 minuten een goede mogelijkheid op de margeverdubbeling, maar Philipp Wollscheid knalde van dichtbij over. Werder was nergens meer en dus blijft de ploeg van Thomas Schaaf in de degradatiezorgen.

VfL Wolfsburg - Borussia Mönchengladbach 3-1
Geen Nederlandse spitsen aan de aftrap bij het duel tussen VfL Wolfsburg en Borussia Mönchengladbach, want zowel Bas Dost als Luuk de Jong begon op de bank. Zij zagen de bezoekers het beste starten, met drie goede kansen in de eerste tien minuten, maar hierna kwam Wolfsburg beter in de wedstrijd. Dat leidde tien minuten voor rust tot de 1-0: Diego speelde met zijn hak Maximilian Arnold vrij, die Roel Brouwers van zich afschudde en André ter Stegen met een kiezelhard schot kansloos liet. Zeven minuten na de thee viel de 1-1, toen Peniel Mlapa doelman Diego Benaglio door de benen speelde, maar Wolfsburg hield de punten toch in eigen huis. Na een droompass van Diego maakte Ivica Olic de 2-1 en een kwartier voor tijd verzorgde Diego zelf de 3-1.

/

FC Augsburg - VfB Stuttgart 3-0
Het duel tussen FC Augsburg en VfB Stuttgart begon levendig met dreiging voor beide doelen; dat kwam vooral door de vele luchtduels die er werden uitgevochten. Na een kwartier kreeg Augsburg een prima kans, maar na een voorzet van Paul Verhaegh wachtte Tobias Werner te lang met uithalen. Na 25 minuten sprong FCA andermaal slordig om met een mogelijkheid, toen André Hahn doelman Sven Ulreich op zijn weg vond. Stuttgart liet zich na een halfuur voor het eerst écht voor het vijandelijke doel zien en die Schwaben hadden direct op 0-1 moeten komen, maar Vedad Ibisevic mikte naast. De bezoekers, die door de finaleplaats in de DFB-Pokal al verzekerd zijn van Europees voetbal, kwamen sterk uit de kleedkamer, maar Augsburg sloeg na een uur via Paul Mölders toe: 1-0. Invaller Marcel de Jong en Dong-Won Ji gaven de zege voor Augsburg hierna extra glans. Door de overwinning is hekkensluiter Greuther Fürth officieel gedegradeerd.

TSG Hoffenheim - FC Nürnberg 2-1
TSG Hoffenheim boekte een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie. De ploeg uit Baden-Württemberg kende ook een droomstart, want binnen twintig minuten stond het 2-0 in de eigen Rhein-Neckar Arena. Na dertig seconden kreeg Hoffe al een enorme kans, maar Fabian Johnson faalde in de afwerking, maar na elf minuten was het wel raak. Tobias Weis knalde op aangeven van diezelfde Johnson de 1-0 binnen en even later kopte Sejad Salihovic de 2-0 tegen de touwen. FC Nürnberg gaf niet thuis en had geluk dat Roberto Firmino na een halfuur vergat er 3-0 van te maken. Hierdoor kon het Beierse bezoek na een uur terug in de wedstrijd komen via een rake strafschop van Timmy Simons, maar Hoffenheim hield de punten in eigen huis. De thuisclub staat nu nog maar drie punten achter op Fortuna Düsseldorf, dat momenteel boven de degradatiestreep staat.