Swansea boekt knappe zege op Everton na blunder opgehemelde Stones

Daniel Cabot Kerkdijk24 jan 2016, 15:30
Laatst bijgewerkt: 24 jan 2016, 15:30

Swansea City heeft op bezoek bij Everton een knappe 1-2 overwinning geboekt. De zege van de Welshe ploeg kwam tot stand dankzij treffers van Gylfi Sigurdsson en André Ayew. Swansea, met de debuterende Francesco Guidolin op de bank, neemt hierdoor even afstand van de degradatiezone, terwijl Everton voor de vijfde wedstrijd op rij niet weet te winnen en in de middenmoot blijft hangen.

De wedstrijd op Goodison Park was goed twee minuten oud, toen de thuisploeg al dicht bij de openingstreffer was. Muhamed Besic kon opstomen en raakte van net buiten het strafschopgebied de paal. Het was ook het enige dat de Bosniër kon uitrichten in dit duel, want na nog geen tien minuten moest hij al noodgedwongen vervangen worden door Tom Cleverley. Everton controleerde de wedstrijd, maar na een kwartier spelen ging het ineens gruwelijk mis. Uitgerekend de voorbije weken zo opgehemelde John Stones ging gruwelijk de fout in, waarna Tim Howard ook niet slim ingreep en Ayew neerlegde. Sigurdsson schoot vanaf elf meter vervolgens feilloos de bal in de bovenhoek.

De tegentreffer bracht Everton wat van zijn stuk, want voetballend lukte het de ploeg niet meer om kansen te creëren. Via een hoekschop kwam de ploeg toch op gelijke hoogte. De trap van Gerard Deulofeu werd door Gareth Barry bij de eerste paal verlengd tot in de verre hoek, al ging de bal nog wel via het lichaam van Jack Cork. Direct daarna was er een nieuwe tegenslag voor The Toffees, want binnen een halfuur werd men voor de tweede keer gedwongen tot een wissel. Ditmaal moest Kevin Mirallas het veld ruimen en kwam Steven Pienaar in zijn plaats. De ex-Ajacied stond nog maar een paar minuten op het veld, toen Ayew met een van richting veranderd schot Howard passeerde.

Na rust kreeg Swansea al snel een kans op de derde treffer, toen Wayne Routledge op het goede moment werd weggestuurd. Zijn inzet werd echter prima gekeerd door Howard. Op het uur kreeg Sigurdsson een prima kans, maar vanaf de rand van het strafschopgebied schoot hij recht op de doelman af. Pas daarna kwam er voor het eerst gevaar uit het kamp van Everton. Romelu Lukaku zag zijn schot alleen net langs de voor hem verkeerde kant van de paal over de achterlijn draaien.

De Belg kreeg ruim een kwartier voor tijd echt een opgelegde kans op de gelijkmaker, maar de doorgaans zo trefzekere aanvaller verzuimde contact te maken met de voorzet van Deulofeu. Even later kwam hij wel met zijn hoofd bij een voorzet van Ross Barkley, maar Lukasz Fabianski redde eenvoudig. In de allerlaatste minuut had de gelijkmaker alsnog moeten vallen, maar voor een haast lege goal wist Seamus Coleman de bal niet tussen de palen te mikken.