Tactische wissel in laatste kwartier bezorgt RC Genk derde landstitel

Daniel Cabot Kerkdijk17 mei 2011, 22:35
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2011, 22:35

Racing Genk heeft op de slotdag van de play-offs de Belgische landstitel gepakt. In een bloedstollend duel met directe concurrent Standard Luik had het genoeg aan 1-1. De Belgische competitie werd dinsdagavond met een zelfde treffen beslist als zondag in Nederland het geval was. RC Genk en Standard stonden na de voorlaatste speelronde op een gelijk aantal punten. Thuisploeg RC Genk had aan een punt genoeg om voor de derde keer landskampioen te worden.

RC Genk - Standard Luik 1-1
Standard nam, zonder echt gevaarlijk te zijn, de eerste minuten voor haar rekening. Een dwaze trap van Chris Mavinga in het gezicht van Mehdi Carcela veranderde het wedstrijdbeeld. De Marokkaan werd bloedend afgevoerd en de Luikenaars verloren tijdelijk de controle. Jelle Vossen kon de thuisploeg op voorsprong koppen, maar miste jammerlijk. Even later had Marvin Ogunjimi pech na een vastberaden actie van Anthony Vanden Borre. In de allerlaatste seconde viel het doelpunt aan de overkant, Eliaqui Mangala stond op de juiste plaats om een vrije trap binnen te werken: 0-1.

De supporters van RC Genk schaarden zich na rust als één man achter hun ploeg. De ploeg van Vercauteren vatte weer moed en ging met meer durf spelen, maar was achterin wel kwetsbaar. Naarmate de tweede helft vorderde, werd duidelijk dat de kwaliteit van het voetbal er niet op vooruit was gegaan. Vercauteren liet zijn ploeg met meer risico spelen door Kennedy Nwanganga voor David Hubert erin te brengen en dat leverde de gelijkmaker op. De Nigeriaan kopte een voorzet van Daniel Tözser staalhard in de hoek achter Sinan Bolat: 1-1.

Het thuispubliek vierde de treffer van Nwanganga alsof de kampioenstitel al binnen was. Standard had het in de slotfase te druk met het afbreken van het spel van Genk en kwam zelf niet meer aan voetballen toe. Toch kregen de Luikenaars mogelijkheden, maar doelman Thibaut Courtois hield zijn ploeg tot tweemaal op de been. De spanning werd bijna ondraaglijk, maar RC Genk hield stand.

Anderlecht - Lokeren 3-4
De eerste helft was bijzonder aantrekkelijk omdat de ploegen elkaar heel wat ruimte gaven. Anderlecht-coach Ariël Jacobs moest met Canesin Matos Fernando een debutant opstellen, maar die zorgde wel voor bijna al het gevaar bij Anderlecht. Marcin Wasilewski maakte uit een hoekschop de 1-0 en Ivan Leko nivelleerde de tussenstand door een harde vrije trap. Op slag van rust viel de 2-1 van Cheikhou Kouyate, die voorbereidend werk van Matos Fernando en Wasilewski afrondde.

Na de pauze kregen de toeschouwers in het Constant Vanden Stock-stadion weer waar voor hun geld. Geir Ludvig Fevang maakte na een uur spelen gelijk, waarna Guillaume Gillet voor de 3-2 zorgde. Zijn kopbal na een hoekschop werd nog van de lijn gehaald, maar hij tikte zelf de rebound erin. Lokeren kwam echter voor de derde keer op gelijke hoogte. Katuku Tshimanga was sterker dan Jan Lecjaks en werkte een voorzet met zijn schouder voorbij Davy Schollen: 3-3. Fevang kon in de extra tijd opnieuw vrij inlopen bij een hoekschop en telde Anderlecht uit: 3-4.

Club Brugge - AA Gent 3-0
De ploeg van Koster domineerde de wedstrijd in het eerste bedrijf en ging verdiend met 2-0 de rust in. Voor beide teams stond niets meer op het spel, voor Ivan Perisic wel nog de topschutterstitel. En met een 21e goal stak hij Jelle Vossen voorbij: 1-0. De trap van Vadis Odjidja-Ofoe was een parel: 2-0. AA Gent, dat nog niet kon winnen in Play-off I, kon Colin Coosemans nooit echt verontrusten.

Na de hervatting leken alle spelers aan de zomervakantie te denken. Club Brugge was blij met 2-0 en AA Gent leek niet echt een vuist te kunnen maken. Al probeerde men het wel een beetje. In de 71e minuut pikte Perisic doelpunt nummer 22 mee. De Kroaat profiteerde van zwak verdedigen van Gent en trapte van dichtbij binnen: 3-0.