voetbalzone

Tadic blikt terug op incident met Kökçü: ‘Het is goed dat je de vraag stelt’

Jonathan van Haaster29 jul 2023, 18:23
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 00:07
Advertentie

Dusan Tadic heeft in een interview op de clubsite van Fenerbahçe teruggeblikt op het incident eerder dit jaar met toenmalig Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü. Tadic, sinds deze zomer in Turkse dienst, clashte tijdens het bekerduel met de Rotterdammers op 5 april dit jaar met Kökçü. Het duel werd gespeeld tijdens de ramadan en Tadic leek te gebaren dat Kökçü van de grond moest eten. De Serviër ontkende dat na afloop stellig en zei dat hij Kökçü vroeg 'hoe het gras smaakte'. In het interview met zijn nieuwe werkgever herhaalt hij zijn woorden.

"Ik heb daar honderden uitspraken over gedaan", zegt Tadic. "Het onderwerp is ongelooflijk opgeblazen. Ik was de aanvoerder van Ajax. Veel mensen in de Nederlandse competitie hebben geen sympathie voor ons. Mensen creëren dingen die er niet zijn en doen alsof het de waarheid is. Het is goed dat je de vraag stelt." Na het duel tussen Feyenoord en Ajax, dat de Amsterdammers met 1-2 wonnen, ging het vooral over het voorwerp dat Davy Klaassen tegen zijn hoofd kreeg gegooid. Even voor dat moment trok Tadic Kökçü na een korte worsteling naar de grond, waarna eerstgenoemde een gebaar richting zijn mond maakte en vervolgens naar de grond wees. Al snel werd er gedacht dat dat moment te maken had met de ramadan, wat de Serviër duizenden woedende, voornamelijk Turkse, reacties opleverde op Instagram.

Tadic ontkende altijd dat zijn gebaar iets te maken had met de ramadan en stelde dat hij Kökçü vroeg 'hoe het gras smaakte'. "De wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord zijn altijd grote wedstrijden", vervolgt Tadic. "Er zijn vaak onenigheden en ruzies in dat soort wedstrijden. Net als wanneer Fenerbahçe speelt tegen Galatasaray of Besiktas. Er was sprake van een dubbel opstootje met Kökçü. Hij viel naar de grond na een schouder aan schouder-duel. Hij stond op, kwam naar me toe en we kwamen met onze hoofden tegen elkaar te staan. Ik vroeg hem: 'Hoe smaakte het gras?' Daarna zei ik: 'Je moet meer fitnessen.' Dat was alles. Na de wedstrijd zei hij dat er weinig aan de hand was. Ik respecteer alle religies."

Kökçü leek rondom het moment een waas voor zijn ogen te krijgen, maar op de persconferentie was hij een stuk milder. "Ik ben een vrij emotionele jongen en ben vaak betrokken bij dit soort momenten. Dat praat ik niet goed en dat hoort niet altijd, maar in zo'n wedstrijd kom je makkelijker in zulke momenten. Maar nu ik een beetje afgekoeld ben en je ziet het terug denk je wel: ‘Het staat best wel stom’. Maar je hebt jezelf op zo'n moment niet in de hand." Tadic sluit af met lovende woorden over Kökçü, die sinds deze zomer actief is bij Benfica. "Orkun is een geweldige speler en ik wens hem het beste. In de volgende wedstrijd haalt hij me misschien neer na een schouder aan schouder-duel, maar dat is wat lastig", doelt hij op het feit dat de spelers nu in twee verschillende competities actief zijn.

Bezig met laden …