voetbalzone

Talentvolle Nederlander van 22 werkzaam bij China: ‘Ben nooit weggegaan’

Thijs Post05 aug 2016, 10:54
Laatst bijgewerkt: 05 aug 2016, 10:54
Advertentie

Bij de nationale ploeg van China is een 22-jarige Nederlander werkzaam als techniektrainer. Hoe Jason Vermeer zo in China terecht is gekomen, legt hij uit in een interview met VICE Sports. Als zestienjarige raakte hij als speler van Sparta Rotterdam zwaar geblesseerd, waardoor hij nooit meer zou kunnen voetballen. Sindsdien werkt hij aan zijn wonderlijke carrière als trainer.

/

Nadat Vermeer geblesseerd raakte, stuurde zijn ‘voetbalopa’ Chris Kronshorst, die een eigen voetbalschool heeft, hem naar Red Bull Salzburg om training te geven aan een jeugdploeg. Toen Vermeer als zeventienjarige een training bezocht, werd hij het veld opgeroepen om de training te leiden. Vermeer geeft aan dat hij ‘hartstikke zenuwachtig’ was. “Gasten als Leonardo, David Mendes da Silva, Martin Hinteregger en Andre Ramalho da Silva stonden op het veld”, legt hij uit.

Door de tijd die Kronshorst in Vermeer investeerde mocht hij clinics geven bij Ajax, terwijl hij ook trainingen gaf bij clubs als Blackpool, Fleetwood Town, Dinamo Tbilisi ‘en een paar Russische clubs in Moskou’. Hij zou een fulltime contract krijgen als techniektrainer bij Ajax, maar door de chaos in de jeugdopleiding ging die vlieger niet op. Toen hij weer training ging geven in Delft bij de voetbalschool van Kronshorst, kwamen er plotseling Chinezen het veld opgelopen.

“Ik ben Li Ming. Ik heb 86 keer voor het nationale elftal van China gevoetbald”, klonk het. Li was onder de indruk van de Wiel Coerver-methode die Vermeer hanteerde en later werd de jonge Nederlander gebeld om training te geven aan China Onder-19. “Een paar dagen later zat ik in het vliegtuig en sloot ik me aan bij die staf. Ik ben daar nooit meer weggegaan. Het is ongelooflijk wat ik hier meemaak.”

Het Chinese voetbal loopt achter, maar staat volgens Vermeer wel open voor nieuwe ontwikkelingen. In Nederland verloopt het daarentegen stroef. Oud-profs kunnen direct trainer worden, maar de cursus van de KNVB is duur en niet voor iedereen betaalbaar. Toen Vermeer stage wilde lopen bij Peter Hyballa (nu trainer van NEC) mocht hij niet naar het buitenland. “Zo raar. Wie zegt dat de KNVB het honderd procent goed heeft?” Volgens Vermeer is techniek de basis. “Ze verzinnen er bij de KNVB van alles bij omdat ze op het veld uit hun stof raken. Ze weten gewoon niks vernieuwend meer te doen op het veld.”

Bezig met laden …