Terugkeer naar 4-3-3 pakt dramatisch uit voor Oranje

Thijs Post04 sep 2014, 22:37
Laatst bijgewerkt: 04 sep 2014, 22:37

Guus Hiddink had zich ongetwijfeld een andere start van zijn tweede periode als bondscoach van het Nederlands elftal voorgesteld. De oefenmeester opteerde ervoor om het op het WK zo succesvolle 5-3-2-systeem weer in te ruilen voor het vertrouwde 4-3-3, maar dat werd Oranje in het oefenduel met Italië al snel fataal. Na negen minuten was de wedstrijd al gespeeld (2-0 en rood voor Bruno Martins Indi) en wat volgde was een voor Oranje uiterst kansloze ontmoeting.

Oranje begon dramatisch aan de krachtmeting in Bari. Binnen drie minuten stonden de Italianen al op voorsprong, toen Ciro Immobile wegliep uit de rug van Stefan de Vrij en Martins Indi. De spits van Borussia Dortmund passeerde de graaiende Jasper Cillessen en schoof de bal, ondanks verwoede pogingen van De Vrij om de inzet nog te keren, doodeenvoudig tegen de touwen. Een minuut of vijf later was het voor de tweede keer raak en even voor die treffer kreeg Nederland ook nog eens een rode kaart.

Na een handige loopactie ontsnapte de sterk spelende Simone Zaza aan de aandacht van Martins Indi, die in het strafschopgebied in aanraking kwam met de aanvaller van Sassuolo. Scheidsrechter Sergey Karasev wees terecht naar de stip, maar dat Martins Indi ook nog eens van het veld moet was wel erg van de regeltjes. Het duel werd, mede door de rake strafschop van Daniele De Rossi, daardoor direct ontdaan van alle spanning.

Jeremain Lens werd het kind van de rekening (Hiddink wisselde Joël Veltman in) en in het restant van het eerste bedrijf maakte Oranje een zwakke indruk. Met tien man lukte het niet om een vuist te maken en het was aan keeper Cillessen te danken dat de score niet verder opliep. Zo voorkwam de sluitpost de 3-0 door de inzet van Zaza, die na een rappe counter vrij voor het doel kwam, te pareren.

Nederland probeerde na rust op balbezit te spelen en kreeg plots ook een grote kans. Robin van Persie dook op voor Salvatore Sirigu, maar de aanvaller schoot de bal rakelings voorlangs. Het spel werd er, mede door het grote wisselen, niet interessanter op. Erik Pieters en Gregory van der Wiel zullen mogelijk toch met een kleine glimlach teruggedacht hebben aan het duel met de Italianen, omdat zij hun rentree maakten in Oranje. Dinsdag zal het Nederlands elftal écht aan de bak moeten, als Tsjechië de tegenstander is in de EK-kwalificatie.