Tien man Arsenal naar zege, Chelsea wint weer eens

Erik van Dam09 feb 2013, 16:56
Laatst bijgewerkt: 09 feb 2013, 16:56

De achtervolgers in de Premier League hebben zaterdag geen averij opgelopen. Nadat Tottenham Hotspur eerder op de dag al won, pakten ook Chelsea en Arsenal elk drie punten. De fans van the Gunners dankten Santi Cazorla voor een kleine zege bij Sunderland (0-1), terwijl Frank Lampard ‘zijn’ Chelsea in duel met Wigan Athletic in een benauwde laatste fase opgelucht liet doorademen tot de laatste minuut (4-1). Swansea City gaf op zijn beurt Queens Park Rangers een pak slaag in Wales: onder leiding van topscorer Michu eindigde de voetballes in Wales in 4-1.

Chelsea - Wigan Athletic 4-1
Chelsea moet zich nu al richten op plaats drie in de competitie en wat dat aangaat deden the Blues zaterdag goede zaken. In een kansrijke eerste helft kwam de thuisclub weliswaar drie keer onder flinke druk te staan, maar niet één van de kansen van Wigan ging raak. Petr Cech blokte een schot van Franco Di Santo met de voet en de Tsjechische keeper hield ook Shaun Manoley van scoren af. De kansen van Chelsea waren vooral voor Fernando Torres, maar El Niño kopte naast, schoot een keer veel te zacht in op Ali Al-Habsi en zag de keeper de derde maal redding brengen. Ramires was efficiënter: bij een snelle uitbraak kreeg hij de bal via David Luiz en Torres en verschalkte hij Al-Habsi.

/

Na rust verdubbelde Chelsea de marge via Eden Hazard. De getalenteerde Belg dankte César Azpilicueta hartelijk voor diens goede voorbereidende werk aan de rechterkant na een vrije schop: hij nam een diepe bal op de borst aan, rende door tot de achterlijn en trok vervolgens naar binnen. Hij koos vervolgens Hazard uit als eindstation en die sprong er beheerst mee om. Alsof Wigan voelde dat Chelsea toen kwetsbaar werd sloeg het direct zelf toe via Maloney. Hij sprong achter een lastige bal aan en lokte Cech ook met zich mee, om het vervolgens erg goed af te maken met een schot dat precies paste.

Wigan, met Ronnie Stam overigens in de basiself, deed zijn best door te drukken en liet Arouna Koné aanrukken voor meer aanvalskracht. Het was Chelsea niet aan te zien dat het over een veel groter budget en veel betere spelers beschikt, want Wigan toonde venijn en had pech dat het geen penalty kreeg toegekend, toen Stam een schot op doel loste dat Ashley Cole met de hand blokte. De dominantie nam toe, het Chelsea-publiek floot en de Londenaren leken rijp voor de slacht. Cech hield het team echter op de been en vlak voor tijd loodste Lampard de club in veilige haven met de 3-1. Invaller Marko Marin had maar erg weinig tijd nodig om vervolgens nog de eindstand te bepalen met zijn eerste goal voor Chelsea.

Sunderland - Arsenal 0-1
Door een 0-1 overwinning in het Stadium of Light gaat Arsenal in ieder geval voor één dag door naar plaats vijf. Kort voor de wedstrijd moet Arsène Wenger een domper incasseren, toen beoogd basisspeler Laurent Koscielny zich opnieuw blesseerde en forfait gaf. Ondanks die tegenvaller zette Arsenal van meet af aan druk en moest Sunderland in de achteruit. The Black Cats wonnen dit seizoen pas één keer van een team uit de bovenste helft van de competitie en hadden redelijk wat moeite met Arsenal. Dat kreeg na gemiste kansen van Theo Walcott (redding Simon Mignolet), Olivier Giroud (naast) en Aaron Ramsey (redding Mignolet) waar het recht op had: de 0-1.

/

Santi Cazorla stond aan het eindstation van een mooie aanval en ramde met links de bal binnen in de verre hoek. Geen vuiltje aan de lucht voor Arsenal: Walcott en met name Ramsey hadden zelfs nog de mogelijkheid er 0-2 van te maken, eerstgenoemde mikte naast en Ramsey stuitte tot zijn schrik nog op Mignolet. De hoop van Arsène Wenger en zijn technische staf was dat de spelers de wedstrijd na rust snel op slot zouden gooien, maar die hoop sloeg snel om in vrees. De sterk spelende Jack Wilshere liet zich al vroeg vervangen door Abou Diaby en plots leek Sunderland bloed te ruiken.

Na een uur spelen kreeg de thuisclub een dot van een kans zelf te scoren; na een fout van Ramsey was het drie tegen twee en mocht Steven Fletcher het afmaken, maar de Schot verzuimde dat. Niet veel later ging het achterin weer mis bij Arsenal en kon Carl Jenkinson (Koscielny’s vervanger) inrukken met zijn tweede terechte gele kaart. Sunderland werd met elf tegen tien sterker en sterker, maar kreeg het niet voor elkaar de regie dusdanig over te nemen dat er nog gescoord werd. Sterker nog; het was Arsenal dat via Walcott nog de paal raakte en daarmee het dichtst bij de treffer was.

/

Swansea City - Queens Park Rangers 4-1
In het eerste bedrijf had Swansea City weliswaar veel balbezit, maar hoefde Júlio César niet veel in actie te komen. Toch incasseerde hij twee tegendoelpunten. In de achtste minuut profiteerde Michu van een rebound en tien minuten later was ook Angel Rangel via een rebound trefzeker. QPR liet offensief gezien helemaal niets zien, maar maakte vlak na rust de 2-1. Michel Vorm kon een inzet van Adel Taarabt maar half keren en zag hoe Bobby Zamora wel trefzeker was: 2-1. Swansea City gaf het duel niet meer uit handen. Een preciese inzet van Pablo Hernández betekende de 3-1 en wie anders dan Michu bepaalde de eindstand in het Liberty Stadium.

/

Stoke City - Reading 2-1
In een magere eerste helft in het Brittania Stadium vielen geen doelpunten. Stoke City had meer balbezit, maar dat leverde nauwelijks meer kansen op. Enkele minuten voor rust kreeg Peter Crouch de beste mogelijkheid. Na voorbereidend werk van Michael Kightly nam de aanvaller de bal op de borst aan en zag hij hoe zijn volley door Adam Federici over de lat werd getikt. Stoke zocht ook na rust nadrukkelijk naar een goal en kreeg in de 68e minuut loon naar werken. Na een hoekschop van Nathan Etherington kopte Robert Huth de 1-0 binnen. Een rake inzet van Cameron Jerome in de verre hoek was de 2-0 en Reading kwam niet verder dan een aansluitingstreffer van Adrian Mariappa, die doelman Asmir Begovic met een harde kopbal verschalkte.

/

Norwich City - Fulham 0-0
Het duel op Carrow Road was niet een van de meest briljante ontmoetingen van de 26e speeldag in de Premier League. In het eerste bedrijf kwam Fulham niet verder dan twee pogingen op doel en bij Norwich City stond de teller in dat opzicht op één. Na de onderbreking maakte Fulham, met Stanislav Manolev in de basis, een betere indruk. Pogingen van Steve Sidwell en Bryan Ruiz leverden niets op. De invalbeurt van Urby Emanuelson, na ruim een uur spelen, had een positief effect op het spel van de bezoekers uit Londen, maar dat resulteerde evenmin in doelpunten. Norwich City mocht zich zodoende de morele winnaar van de ontmoeting noemen.