Tien man Ivoorkust te machtig voor knokkend Ghana

Daniel Cabot Kerkdijk15 jan 2010, 20:30
Laatst bijgewerkt: 15 jan 2010, 20:30

Ivoorkust heeft zich vrijdag gerevancheerd van de matige opening in de Afrika Cup tegen Burkina Faso. Tegen Ghana had Ivoorkust minder moeite en toonde het zich uitermate effectief (3-1). Smetje op de zege was de rode kaart voor Emmanuel Eboué na een schandalige overtreding. Met vier punten uit twee wedstrijden weet de ploeg van trainer Vahid Halihodzic zich zeker van de laatste zestien. Ghana moet daarentegen de laatste groepswedstrijd tegen Burkina Faso in winst omzetten wil het doorgaan naar de knock-outfase.

/

Voor Ghana was het de eerste wedstrijd van de Afrika Cup, nadat het openingsduel met Togo werd afgelast. Tegenstander Ivoorkust begon het duel in de wetenschap dat alleen de volle winst telde, daar de eerste wedstrijd tegen Burkina Faso in een teleurstellend gelijkspel eindigde (0-0). Na een aantal ongevaarlijke afstandsschoten was de eerste goede mogelijkheid van het duel voor Ivoorkust, waar spelverdeler Didier Zokora vanaf dertig meter sluitpost Richard Kingson op de proef stelde, maar de doelwachter keerde de inzet met verve.

Drie minuten later kwam Ivoorkust dan toch op voorsprong. Middenvelder Yaya Touré bereikte met een subtiel steekballetje Salomon Kalou, die op zijn beurt niet zelfzuchtig was en de meegelopen Gervinho vond en laatstgenoemde tikte het leer van dichtbij binnen: 1-0. Het was een verdiende voorsprong voor De Oranje Olifanten, hoewel Ghana naarmate de wedstrijd vorderde beter in het spel kwam. Vijf minuten voor rust uitte zich dit in gevaar en vuurde Kwadwo Asamoah na een korte beweging een listig schot af, maar doelman Barry Copa redde met een uitstekende reflex.

/

Kort na rust viel meteen de eerste rode kaart van het toernooi te noteren, toen Eboué met een onbesuisde charge Agyemang Opoku van achteren neerhaalde. Arbiter Jerome Damon kende geen enkele twijfel en stuurde de Arsenal-speler met een directe rode prent van het veld. Direct daarna schoot Matthew Amoah uit het niets met een volley Ghana bijna op gelijke hoogte, maar de aanvaller van NAC Breda was ongelukkig in de afronding en raakte de buitenkant van de paal. Toch kwam Ghana naarmate het duel vorderde beter in de wedstrijd.

Niettemin was het Ivoorkust dat de marge plotsklaps verdubbelde. Met een prachtige vrije trap schoot Siaka Tiene van dik dertig meter afstand vanaf de rechterkant van het veld de bal feilloos achter de verbouwereerde Kingson en gooide daarmee het duel in het slot: 2-0. Ook in het restant van de tweede helft wist Ghana geen vuist te maken en kopte sterspeler Didier Drogba één minuut voor tijd na een prima actie van Abdulkader Keita de 3-0 binnen. In blessuretijd kende Damon nog een penalty toe aan Ghana, nadat Asamoah Gyan in het strafschopgebied werd gevloerd. Vanaf elf meter tekende diezelfde Gyan de eretreffer namens The Black Stars aan (3-1).