voetbalzone

'Tien redenen voor Chivas om Cruijff uit te zwaaien'

Daniel Cabot Kerkdijk06 dec 2012, 08:35
Laatst bijgewerkt: 06 dec 2012, 08:35
Advertentie

Johan Cruijff is niet langer technisch adviseur van Chivas Guadalajara, zo maakte de Mexicaanse club via de eigen website wereldkundig. De Nederlandse oud-aanvaller was daarvan zelf echter niet op de hoogte gebracht. "Ik hoor het ook nu pas. Ik ben aan het uitzoeken hoe het zit", zei Cruijff maandag in De Telegraaf. Volgens diverse Mexicaanse media kon de Nederlander dit echter zien aankomen.

/

Cruijff zou volgens de lokale media om 'tien redenen' zijn ontslagen na afloop van het Torneo Apertura, waarin Chivas als vijftiende eindigde. De aanstelling van John van 't Schip als hoofdtrainer is nimmer begrepen. De ex-coach van onder meer Melbourne Heart is altijd gezien als 'een vriend van Cruijff' en iemand die zich nog helemaal niet heeft bewezen. Het spel van Chivas was evenmin om naar huis te schrijven. Er was geen duidelijk systeem en al snel keerden de supporters zich tegen het team.

De teleurstellende resultaten van Chivas vormden de derde reden om Cruijff uit te zwaaien. Ook financiën speelden een rol. Eigenaar Jorge Vergara zag noodlijdend toe hoe zijn investeringen in 'het bedrijf Johan Cruijff' zich niet uitbetaalden. In negen maanden tijd reisde Cruijff slechts drie keer af naar Guadalajara. Dat wordt als een van dé redenen voor zijn congé gezien. Chivas is nog steeds een van de meest belangrijke clubs van Mexico en men kon niet begrijpen dat Cruijff van ver af probeerde om de club zo nu en dan van adviezen te voorzien.

/

De kritiek van Cruijff op het Mexicaanse voetbal, reden nummer zes, viel niet in goede aarde. De Nederlander had continu kritiek op het Mexicaanse systeem. Hij gebruikte zelfs een keer de term 'stompzinnig'. Zijn relatie met Vergara was nimmer goed, zeker na het moment dat Cruijff kritiek uitte op de eigenaar toen deze in discussie ging met een supporter. Op de loonlijst van Chivas hebben altijd in Mexico geboren voetballers gestaan. De poging van Cruijff om daar verandering in te brengen, werd gezien als een aanval op de authenticiteit van Chivas.

Vergara baalde er ontzettend van dat Cruijff met zijn gedachten meer bij Barcelona zat, reden nummer negen. De eigenaar van de Mexicaanse club had verwacht dat de Nederlander zich meer zou bezighouden met de club die hem betaalde. Cruijff verscheen de afgelopen maanden alleen in de media als het over Barcelona ging en dat werd door veel leden van het bestuur van Chivas als een belediging voor de club gezien. Tot slot: een groot deel van de fans was nooit lyrisch over de komst van Cruijff. Op de eerste plaats omdat men niet begreep wat een Nederlander bij Chivas moest en ten tweede omdat men vond dat Cruijff niet de persoon was die hen verder kon helpen. De sporadische bezoeken van Cruijff aan Guadalajara versterkten dat beeld alleen maar.

Bezig met laden …