Tiener zorgt voor unicum en schiet NEC naar zege op FC Twente

Gijs Freriks26 nov 2016, 21:34
Laatst bijgewerkt: 26 nov 2016, 21:34

NEC heeft zijn eerste thuiszege sinds 20 augustus (sc Heerenveen, 2-1) te pakken. Het team van trainer Peter Hyballa was zaterdagavond met 3-2 te sterk voor FC Twente en Jay-Roy Grot kroonde zich tot de matchwinner. De aanvaller werd met 18 jaar en 258 dagen de jongste NEC-speler ooit die in één Eredivisiewedstrijd ten minste twee keer heeft weten te scoren.

/

Het neefje van Guillano Grot speelde zijn veertiende wedstrijd in het eerste elftal en kwam voor het eerst tot scoren. Geheel tegen de verhouding in kwam NEC na een klein half uur op voorsprong in De Goffert: Grot plaatste de bal na een razendsnelle counter en een pass van Janio Bikel in de verre hoek van doelman Nick Marsman. NEC ging vervolgens op dezelfde voet verder, want via Mohamed Rayhi kreeg men twee goede kansen om er 2-0 van te maken. Na 36 minuten viel die tweede treffer alsnog: Grot haalde na een combinatie tussen Kévin Mayi en Rayhi uit en zag zijn van richting veranderde inzet in het doel ploffen.

NEC nam die voorsprong mee de kleedkamer in, maar die had nog ruimer kunnen zijn wanneer Wojciech Golla na een hoekschop niet tegen de lat, maar tegen de touwen had geknald. De spelers van Twente zullen elkaar in de rust vertwijfeld hebben aangekeken, want in het eerste kwart had men het beste van het spel. Enes Ünal had de bezoekers van René Hake zelfs op voorsprong kunnen zetten, maar de Turk schoot over het doel van Joris Delle. Hake voerde in de rust één wissel door: Dylan Seys kwam binnen de lijnen voor Yaw Yeboah. De Tukkers kregen direct twee mogelijkheden via invaller Seys en Ünal, maar na 51 minuten was het daadwerkelijk raak.

/

Ünal ging aanvankelijk onder een voorzet van Seys door, maar schoot in tweede instantie alsnog de aansluitingstreffer binnen: 2-1. De Nijmeegse fans vreesden dat er toch nog punten verspeeld zouden worden, maar Dario Dumic herstelde de marge na een klein uur spelen tot twee. De centrale verdediger speelde zich op de rand van het strafschopgebied vrij en schoot via de paal raak: 3-1. In het laatste half uur viel er nog één doelpunt, een eigen treffer van Mikael Dyrestam, maar verder kan Twente niet meer. Kort voor die 3-2 had doelman Delle al uitstekende reddingen verricht op pogingen van Kamohelo Mokotjo en Chinedu Ede.