Tiental IJsland gelijk tegen Kroatië, Sigthórsson per brancard van veld

Erik van Dam15 nov 2013, 20:50
Laatst bijgewerkt: 15 nov 2013, 20:50

Zowel IJsland als Kroatië mag na de eerste van twee play-offwedstrijden nog dromen van deelname aan het WK 2014. De kwalitatief zwakke ontmoeting van vrijdagavond in Reykjavik eindigde tot teleurstelling van velen zonder doelpunten (0-0) en dus moet de beslissing in de tweekamp dinsdag komen, in Zagreb. De kans is groot Kolbeinn Sigthórsson er dan niet bij is, want die haakte voor rust al af met een vervelende blessure.

/

De eerste helft in Laugardalsvöllur, het nationale stadion van IJsland, was er helaas niet een om warm van te worden. De slechte weersomstandigheden bleven uit, maar ook op een veld zonder sneeuw en ijzel lukte het beide nationale teams niet echt goed te spelen. De enige twee kansen waren beiden voor Ivan Perisic. Hij haalde eerst van afstand uit en produceerde een afzwaaier; later schoot hij na een dribbel in de handen van doelman Hannes Thor Halldorsson.

IJsland was met een ‘Eredivisie-aanval’ aan de wedstrijd begonnen: Alfred Finnbogason, Jóhann Berg Gudmundsson en Sigthórsson mochten beginnen van bondscoach Lars Lagerbäck. De drie creëerden voor rust echter niet één serieuze kans en Sigthórsson moest de wedstrijd een paar minuten voor rust al verlaten. Hij verstapte zich in de sprint en ging per brancard van het veld. Na rust kwam Eidur Gudjohnsen de onfortuinlijke spits van Ajax vervangen tegen de Kroaten.

/

In de tweede helft duurde het vijf minuten voor er leven in de brouwerij kwam. Ólafur Skúlason haalde de doorgebroken Perisic naar de grond en werd weggezonden met rood. De vrije trap die volgde was hard, maar werd recht op de IJslandse doelman gemikt en die kon redding brengen. Snel daarna voorkwam hij met de voet meer gevaar van de bezoekers. Finnbogason, die geen indruk wist te maken voorin bij IJsland, verliet het veld na dik een uur bij een doelpuntloze tussenstand.

De druk van Kroatië bleef aanwezig en IJsland zag hoe Halldorsson groeide in de wedstrijd. De lange keeper pakte knap een hard afstandsschot van Ivan Rakitic, die de bal kreeg na een hakje van Luka Modric. Het team van Niko Kovac probeerde het in de laatste twintig minuten van alle kanten en moest oppassen voor de counter, maar scoren lukte niet. Mario Mandzukic zag het beste schot in de tweede helft net naast vliegen en ook IJsland bleef onmachtig: dinsdag moet in Kroatië de beslissing vallen wie zich volgend jaar zomer meldt in Brazilië.