Tiental Napoli breekt in slotfase en verliest prelude van bekerfinale

Matthijs van Laar23 mrt 2014, 19:29
Laatst bijgewerkt: 23 mrt 2014, 19:29

Fiorentina heeft optimaal geprofiteerd van de verliesbeurt van Internazionale. De ploeg van Vincenzo Montella won knap met 0-1 van Napoli en verstevigt daarmee de vierde plek in de Serie A. Van geluk waren de bezoekers uit Florence daarbij niet gespeend: in de eerste helft liet de thuisploeg een aantal uitstekende kansen liggen en besloot de arbiter van dienst om Faouzi Ghoulam met rood van het veld te sturen. Uiteindelijk was Joaquín de matchwinner: de Spanjaard maakte vlak voor tijd het enige doelpunt.

Drie dagen na hun Europese uitschakeling kregen beide teams de kans om zich te herpakken en aanvankelijk leek Napoli zich het best te hebben hersteld van die tik. De thuisploeg was in de openingsfase bedrijvig en stichtte gevaar via Lorenzo Insigne en Gonzalo Higuaín. Laatstgenoemde nam Neto met een halve volley onder vuur, maar zag zijn inzet onder de lat vandaan getikt worden door de goalie van Fiorentina. Kort daarop toonde de Braziliaan zich ook een sta-in-de-weg voor Marek Hamsik, wiens schot eveneens onschadelijk werd gemaakt.

Hét moment van de wedstrijd vond plaats na 37 minuten spelen. Een fout van Raúl Albiol stelde Marko Bakic in staat om op het Napoli-doel af te gaan, maar Ghoulam leek het gevaar met een uitstekende tackle te verijdelen. Scheidsrechter Paolo Tagliavento beoordeelde de ingreep van de Algerijn echter als het neerhalen van een doorgebroken speler en trok rood. Ondanks die tegenslag bleef Napol in het restant van de eerste helft de betere partij: Neto moest eraan te pas komen om een vrije trap van Insigne te keren en Stefan Savic kon net voorkomen dat Higuaín de 1-0 binnen kon schieten.

Na rust buitte Fiorentina de overtalsituatie beter uit. De tien van Napoli werden gaandeweg de tweede helft verder teruggedrukt en Alessandro Matri had zijn elftal de zege kunnen en misschien wel moeten bezorgen. De spits miste in eerste instantie na een hoekschop en was een tweede keer bijzonder dreigend op aangeven van Joaquín. Daarvoor had Josip Ilicic al uit kansrijke positie in het zijnet geschoten. De 0-0 leek dan ook het eindsignaal te gaan halen, maar vlak voor tijd bepaalde Joaquín anders. De Spanjaard kreeg de bal na een scrimmage op zijn hoofd en kopte raak. Die klap kwamen de tien van Napoli in de resterende drie minuten plus extra tijd niet meer te boven. Over twee maanden ontmoeten beide ploegen elkaar nogmaals: dan in de eindstrijd om de Italiaanse beker.