Tiental Real geniet slechts halve minuut van voorsprong

Bart Kruyt03 jan 2016, 21:21
Laatst bijgewerkt: 03 jan 2016, 21:21

Real Madrid is er niet in geslaagd om op gelijke hoogte te komen met Barcelona. De Catalanen verspeelden zaterdag al punten tegen stadsgenoot Espanyol, maar een dag later kwam Real ook niet tot winnen: met tien man (na een rode kaart voor Mateo Kovacic) kopte Gareth Bale zijn ploeg nog wel op een voorsprong, maar slechts een halve minuut later maakte Paco Alcácer alweer de gelijkmaker voor Valencia: 2-2. Real komt nu op 37 punten terecht; twee minder dan Barcelona, dat nog een duel tegoed heeft, en vier minder dan lijstaanvoerder Atlético Madrid.

De wedstrijd in Mestalla, het stadion waar Real-coach Rafael Benítez aan het begin van deze eeuw zo succesvol was, boeide van begin tot eind. Real begon sterker en een gevaarlijke voorzet van Danilo werd net gemist door Bale, voordat de Welshman na een kwartier spelen aan de basis stond van de openingstreffer. Bale werd aangespeeld door Benzema en bracht de bal met een hakje naar Cristiano Ronaldo, die op zijn beurt met een no look-pass Benzema vond. De Fransman gaf de schitterende aanval het gepaste slotakkoord, met een beheerst tikje in het vijandelijke doel.

Real had de zaakjes goed op orde en even leek het erop dat de gasten een gemakkelijke avond tegemoet zouden gaan. Valencia kwam naarmate de eerste helft vorderde echter beter in de wedstrijd en Real raakte de controle kwijt. Valencia kreeg een paar kansen en Real had het moeilijk, maar dacht een strafschop te verdienen toen Bale over het uitgestrekte been van Lucas Orban naar de grond ging. De bal ging echter niet op de stip en dat gebeurde een halve minuut later aan de overkant wél, toen Pepe André Gomes neerhaalde. Dani Parejo stuurde vanaf elf meter Keylor Navas de verkeerde hoek in en zorgde zo voor een 1-1 ruststand.

In de tweede helft moest Real dus opnieuw beginnen en de bezoekers kwamen opnieuw goed uit de kleedkamer, maar Bale schoot een vrije trap ver over en even later werd een schot van Marcelo geblokt. Kovacic vond Jaume Domenech op zijn pad, terwijl Ronaldo over schoot. Twintig minuten voor tijd ging het vervolgens goed mis voor Real. Ronaldo claimde een penalty te moeten krijgen, toen hij over Domenech sprong en een zetje leek te krijgen, maar ook nu werd er niet gefloten. Een paar seconden hierna kwam Real met tien man te staan, omdat Kovacic een directe rode kaart kreeg na een tackle met gestrekt been op Cancelo.

Valencia leek de wedstrijd dus naar zich toe te kunnen trekken, maar met een knappe kopbal na een vrije trap van Luka Modric bracht Bale het tiental van Real nog op voorsprong. Lang konden de bezoekers daar echter niet van genieten, want dertig seconden later stond het alweer gelijk: Sergio Ramos en Pepe stonden te slapen toen Rodrigo de Paul met het hoofd klaar kon leggen voor de geheel vrijstaande Alcácer. In de blessuretijd gebeurde er vervolgens nog van alles: Sergio Ramos kreeg een grote kopkans, Alcácer miste aan de overkant oog in oog met Keylor Navas en Bale schoot aan de overkant van het veld nog hoog over, toen hij op Domenech af ging. Er gebeurde dus van alles in Valencia, maar er kwam geen winnaar uit het boeiende treffen: 2-2.