Titelstrijd in Jupiler League houdt aan tot allerlaatste speelronde

Erik van Dam26 apr 2013, 21:54
Laatst bijgewerkt: 26 apr 2013, 21:54
/

De strijd om de titel in de Jupiler League wordt pas op de slotdag beslist. FC Volendam kon vrijdag al kampioen worden, maar dan moest er gewonnen worden van MVV Maastricht, en zou achtervolger SC Cambuur-Leeuwarden niet moeten winnen van FC Emmen. De koploper won door een late goal van Michiel Kramer wel met 2-1 van MVV Maastricht, maar de Friese ploeg deed met een 4-0 overwinning ook wat het moest doen. Volendam heeft nu 60 punten, twee meer dan Cambuur.

FC Volendam - MVV Maastricht 2-1
FC Volendam moest dus winnen en dankte Kramer voor de late goal. De ploeg van Hans de Koning kwam, ondanks dat MVV in het eerste kwartier domineerde, voor het oog van 7500 toeschouwers na twintig minuten op voorsprong daar Raymond Fafiani via de paal doel trof. De thuisploeg vergat hierna de 2-0 te maken; onder anderen Nick Tol en Gerry Koning lieten dotten van kansen liggen. In de tweede helft kregen beide partijen goede mogelijkheden, maar de Limburgse bezoekers waren uiteindelijk het gelukkigst in de afronding. Bryan Smeets tekende twintig minuten voor tijd voor de gelijkmaker in het Kras Stadion, maar Kramer bezorgde de Wijdbroeken, die volgende week op bezoek gaan bij Go Ahead Eagles, alsnog de zege.

/

FC Oss - Helmond Sport 1-2
In de tweede helft werd Brabantse derby in Oss pas écht het aanzien waard, want toen vielen alle drie de doelpunten in een half uur tijd. Verdediger Ferry de Regt bracht Helmond in de vijfde minuut na rust op voorsprong en nadat routinier Marcel van der Sloot de stand weer op 1-1 bracht vanaf de stip, sloeg De Regt nogmaals toe. Doordat zowel SC Cambuur als FC Volendam ook won boekt Helmond geen terreinwinst op de nummers twee en één van de competitie, maar het loopt wél twee punten weg bij Sparta Rotterdam.

SC Cambuur - FC Emmen 4-0
SC Cambuur won maandag met 1-3 in Drenthe en was ook dit keer te sterk voor FC Emmen. De ploeg van Jan Bruin en Henk de Jong kende weinig moeite met de bezoekers en na een kwartier kwam de geelblauwe formatie al op voorsprong door een treffer van Martijn van der Laan. De gastheer was heer en meester en kort na rust maakte Adnane Tighadouini met een prachtige knal in de kruising er 2-0 van; de wedstrijd was gespeeld. Na een uur voorkwam Peter van der Vlag met een uitstekende redding op een inzet van Martijn Barto de 3-0, maar in de 67e minuut was hij alsnog trefzeker. Na een fabelachtige actie van Tighadouini tikte Barto binnen. Mark Diemers zette de 4-0 op het scorebord voor Cambuur, dat volgende week op bezoek gaat bij Excelsior.

/

Sparta Rotterdam - Excelsior 1-1
Henk ten Cate krijgt Sparta Rotterdam nog niet echt aan de praat. Hij zag de titel in de Jupiler League al in rook opgaan en vrijdag kwam men niet verder dan een gelijkspel in de stadsderby. De Kasteelheren kregen na drie minuten al een grote kans om de score te openen, maar Sandro Calabro mikte na een subtiele vrije trap van Iliass Bel Hassani net naast. Na acht minuten stuitte de spits op doelman Jordy Deckers en vervolgens was het aan de overzijde raak door toedoen van Mick van Buren. De thuisploeg kwam na een uur wel weer langszij door een treffer van Bel Hassani, maar de punten moesten uiteindelijk worden gedeeld. Sparta is echter al zeker van de tweede ronde in de play-offs, de buur uit Kralingen blijft voorlaatste in de Jupiler League.

/

De Graafschap - Telstar 2-0
De Graafschap kende betrekkelijk weinig problemen met Telstar en blijft dus achtste in de Jupiler League. De Superboeren, die vanwege een periodewinst al verzekerd waren van het seizoenstoetje, begonnen goed en maakten na negen minuten in de persoon van Piotr Parzyszek de openingstreffer. De ploeg van Pieter Huistra zakte hierna echter ver weg voor het oog van ruim 8500 duizend toeschouwers op De Vijverberg. Door de minimale marge bleef het spannend, maar Anco Jansen maakte drie minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde. De clubtopscorer met achttien treffers werd hierna nog gewisseld ten faveure van debutant Sam Hendriks. Gescoord werd er niet meer, waardoor De Graafschap een degelijke en verdiende overwinning boekte.

/

Fortuna Sittard - FC Dordrecht 3-1
Dankzij een fout bij de tegenstander kwam Fortuna vrijdagavond op voorsprong tegen FC Dordrecht, dat deze week bekendmaakte dat het volgend seizoen met Harry van den Ham aan het roer verder gaat. Josimar Lima verspeelde de bal en Prince Rajcomar rondde het doeltreffend af. Tien minuten na rust verdubbelde Ramon Voorn de marge met het hoofd tot twee en Patrick N’Koyi gooide de wedstrijd niet lang daarna op slot met de 3-0, na een fraaie combinatie van de Sittardse club. Voor de aanvaller was het alweer zijn vijftiende treffer van dit seizoen. Fouad Idabelhay redde de eer nog voor de Schapenkoppen.

FC Eindhoven - FC Den Bosch 3-1
Beide teams spelen niet echt ergens meer om dit seizoen en lijken veroordeeld tot het ‘rechterrijtje’ in de Jupiler League. Hoger dan plaats zestien eindigen is het devies voor FC Eindhoven en na de 2-1 zege van vrijdag zit dat er misschien nog in. Met name de openingsfase van de thuisclub was bijzonder sterk. Al in de eerste minuut sloeg Jasper Waalkens toe en in de negende minuut trof ook Soufiane Dadda toe. De bliksemstart werd geremd nadat Tom van Weert een strafschop benutte voor FC Den Bosch, maar FC Eindhoven gaf de zege niet uit handen. Serhat Koç bepaalde de eindstand in de slotfase zelfs nog op 3-1.