Titelverdediger Zambia uitgeschakeld door benutte penalty’s Moses

Erik van Dam29 jan 2013, 19:01
Laatst bijgewerkt: 29 jan 2013, 19:01

Zambia heeft de titel van de Afrika Cup niet kunnen verdedigen. Met Utrechter Jacob Mulenga de hele wedstrijd op de reservebank speelde het team van Hervé Renard doelpuntloos gelijk tegen groepswinnaar Burkina Faso (0-0). Omdat Nigeria tegen Ethiopië wel deed wat het moest doen (0-2), is de titelverdediger uitgespeeld. Chelsea-aanvaller Victor Moses benutte namens Nigeria twee penalty’s en schoot zijn land naar de kwartfinale.

/

Burkina Faso - Zambia 0-0
Zambia werd vorig jaar verrassend kampioen, maar vond nu al in de groepsfase zijn Waterloo. Chipolopolo, wat Koperen Kogels betekent, incasseerden na tien minuten al een forse tegenslag op het pollenveld in Nelsprui; topscorer Alain Traoré haakte geblesseerd af. Desondanks was Zambia wel de betere in het Mbombela Stadion en had het na dik een kwartier spelen op voorsprong moeten komen. Collins Mbesuma schoot na een fraaie pass van Joseph Musonda echter recht op doelman Daouda Diakité. De ploeg van Renard had dus de overhand, maar werd hierna niet meer gevaarlijk.

Omdat het ook in Rustenburg nog 0-0 stond bij Ethiopië-Nigeria zou de regerend kampioen van Afrika op basis van fair play alsnog doorstoten naar de kwartfinale. Burkina Faso en Zambia leken er wel gerust op en maakten niet echt aanstalten om voor de zege te gaan. Na de doelpunten van Nigeria gooide Zambia alsnog alles op alles om de volgende ronde te halen, maar daarvoor was het te laat. Zambia eindigt in Groep C op de derde plaats, terwijl de Burkinezen het als groepswinnaars nu moeten opnemen tegen waarschijnlijk Togo of Tunesië.

/

Ethiopië - Nigeria 0-2
Nigeria, dat vorig jaar afwezig was, moest winnen om de kwartfinale van de Afrika Cup te bereiken. De ploeg van Stephen Keshi begon ook sterk in Rustenburg, maar zakten al snel wat in. Na een kwart wedstrijd kregen de West-Afrikanen hun eerste serieuze mogelijkheid. Linksback Elderson knalde echter net over en de verdediger was tien minuten later opnieuw dichtbij de openingstreffer in het Royal Bafokeng Stadion. Uit een hoekschop van Victor Moses kopte hij in de handen van doelman Sesay Basa. In de slotseconde van de eerste helft was ADO Den Haag-rechtsback Kenneth Omeruo ook nog dichtbij, maar zijn poeier schampte slechts de lat.

Ethiopië begon sterk aan de tweede helft, maar de kansen waren voor Nigeria. Na ruim een uur werd een kopbal van opnieuw Omeruo van de lijn gehaald. Bij een 0-0 bij dit duel en Burkina Faso-Zambia zou het aantal gele kaarten de doorslag moeten geven, omdat het aantal punten en doelsaldo van Nigeria en Zambia gelijk was. The Super Eagles zouden in dat geval het onderspit delven, maar kregen tien minuten voor tijd een strafschop. Moses benutte het buitenkansje voor de 0-1 en vijf minuten voor tijd maakte hij ook nog de 0-2 vanaf elf meter. Keeper Basa veroorzaakte de pingel en moest inrukken. Zodoende plaatste Nigeria zich alsnog voor de kwartfinale, waarin het Ivoorkust treft.