Toornstra doet ex-club de das om in matig 'lunchduel'

Matthijs van Laar07 apr 2013, 14:21
Laatst bijgewerkt: 07 apr 2013, 14:21

FC Utrecht heeft zich zo goed als verzekerd van deelname aan de play-offs om Europees voetbal. De ploeg van Jan Wouters won zondagmiddag voor de vierde keer op rij een thuisduel en is daardoor enkel nog in theorie bij te halen door ploegen buiten de top acht. Dankzij een doelpunt van uitgerekend voormalig Jens Toornstra eindigde het treffen met ADO Den Haag in een kleine 1-0 overwinning voor de thuisploeg. Het was de eerste zege van de Domstedelingen op de Hagenaars sinds februari 2009. ADO is door de nederlaag nu al acht wedstrijden op rij zonder winstpartij.

/

Het duel in de zonnige Galgenwaard had een flinke aanloopperiode nodig. In de eerste twintig minuten gebeurde er vrijwel niets voor beide doelen en dat verleidde enkele toeschouwers er zelfs toe om voorzichtig een fluitconcertje aan te heffen. Dat werd er niet veel beter op nadat Santi Kol namens ADO de eerste serieuze kans van de wedstrijd kreeg. De spits verscheen na een snelle aanval voor doelman Robbin Ruiter, die zijn inzet echter keerde. Even daarop was Toornstra aan de overkant dreigend. Jubilaris Gino Coutinho (honderdste wedstrijd in het profvoebal) greep in.

De kansen bleken het startsein voor een iets vermakelijker tweede gedeelte van het eerste bedrijf. De bezoekers uit Den Haag speelden daarbij de meest prominente rol. Zo was dé kans op de openingstreffer voor Mike van Duinen, die knap inkopte maar zijn poging op net zo fraaie wijze gekeerd zag worden door Ruiter. Dat FC Utrecht nadien enkel nog dreigend was uit standaardsituaties, was tekenend. Zo zag Coutinho Mike van der Hoorn uit een hoekschop naast koppen, maar daar bleef het ook bij.

/

Jan Wouters zal zijn ploeg in de rust ongetwijfeld hebben meegegeven dat het beter en feller moest en dat was na de hervatting goed te zien. FC Utrecht zette dit keer van meet af aan druk en creëerde ook een aantal kleine kansen. Cedric van der Gun had het vizier echter niet op scherp en de prominent aanwezige Toornstras stuitte op Coutinho, die het schot van zijn voormalig ploeggenoot met veel moeite onder controle kreeg. Na een sterk openingskwartier in de tweede helft zakte de thuisploeg echter weer terug.

Vanaf ADO-zijde bleef het in aanvallend opzicht helemaal stil en dat FC Utrecht een kleine twintig minuten voor tijd op voorsprong kwam, was dan ook niet onverdiend te noemen. Nana Asare zag zijn schot gekeerd worden, maar toonde zich attent en legde af op Toornstra, die van kleine afstand geen moeite had om de bal achter Coutinho te werken. FC Utrecht trok die voorsprong vervolgens over de eindstreep, al ging dat niet gemakkelijk. Zo claimde Tjaronn Chery een strafschop na een overtreding van Van der Hoorn in de zestien, maar zijn smeekbede werd niet gehonoreerd. Jacob Mulenga miste kort daarna nog een grote kans op de 2-0. De stand bleef zodoende ongewijzigd.