voetbalzone

Topless feministen grijpen EK-beker uit protest tegen Oekraïne

Erik van Dam21 mei 2012, 17:20
Laatst bijgewerkt: 21 mei 2012, 17:20
Advertentie

De feministische beweging FEMEN heeft voor de tweede keer van zich laten horen en zien in de aanloop naar het EK 2012. De organisatie liet al bij de toekenning van het toernooi aan Polen en Oekraïne weten dat het laatstgenoemd land geen geschikt gastland vond vanwege de uitbuiting van vrouwen die daar nog altijd gaande is. Maandag voegden twee leden van FEMEN de daad bij het woord en ondernamen zij actie.

/

Ter voorbereiding op het EK reist de trofee voor het winnende land vast Europa rond. Terwijl de prijs maandag publiekelijk stond uitgestald in Dnipropetrovsk, sloegen volgens Reuters twee Oekraïense leden van FEMEN toe. Inna Shevchenko trok snel haar topje omlaag om een greep te doen naar de trofee; op haar lichaam had ze de woorden Fuck Euro 2012 geschreven met stift. De beveiliging wist haar echter razendsnel te overmeesteren.

Ook werd Shevchenko snel bedekt, zodat omstanders haar niet zouden zien. Volgens de organisatie was ook een 46-jarige Franse journaliste bij de actie betrokken. “Zij steunt onze strijd tegen seksisme en prostitutie ook en besloot mee te doen”, aldus woordvoerster Anna Hutsol. Wat de journaliste precies deed, laat zich echter raden. De beide vrouwen werden in elk geval vastgezet door de politie. FEMEN, dat van oorsprong Oekraïens is, komt vaker in het nieuws met topless protestacties.

Bekijk hier de beelden:

Bekijk hier een eerdere actie:

Bezig met laden …