voetbalzone

Topman van AS Monaco haalt uit: ‘Dit doet mij denken aan de Sovjet-Unie!’

Gijs Freriks22 mrt 2016, 13:55
Laatst bijgewerkt: 22 mrt 2016, 13:55
Advertentie

AS Monaco kwam in december 2011 voor twee derde van de aandelen in Russische handen terecht. De zakenman Dmitry Rybolovlev kocht zich met zijn bedrijf Monaco Sports Invest (MSI) in bij de Champions League-finalist van 2004 en Vadim Vasilyev werd aangesteld als vicevoorzitter. De Rus is tevreden over hoe de afgelopen vierenhalf jaar zijn verlopen voor les Rouges et Blanc.

voetbalzone
voetbalzone

Martial
“Er was een geaccumuleerd verlies van tweehonderd miljoen euro en dit seizoen maken we voor de eerste keer winst. Het is niet het doel om geld te verdienen, maar het is ook niet het doel om geld te verliezen. Ik kan je vertellen dat ik erg tevreden ben”, aldus de voormalig diplomaat in een interview met Le Journal du Dimanche. “Het merk Monaco ontwikkelt zich in een rap tempo. Ik was onlangs in China en daar voelde ik al grote belangstelling voor onze club. We gaan daar ook zaken doen, maar op het moment is het wel zo dat we zonder het verkopen van spelers niet kunnen leven.”

/

“We hebben geen keus. De salarissen stijgen ieder seizoen en als de resultaten bijvoorbeeld tegenvallen en we de Champions League-inkomsten mislopen, dan moeten we snijden”, aldus Vasilyev, die echter wel twijfelde om Anthony Martial aan Manchester United te verkopen. De twintigjarige aanvaller vertrok uiteindelijk voor vijftig miljoen euro en maximaal tachtig miljoen naar Old Trafford. “Ik aarzelde, want het seizoen 2015/16 zou echt zijn seizoen worden. Daarom hadden we zijn contract in juli ook verlengd. We gingen uit van bepaalde transfers, maar zeker niet van een vertrek van Martial.”

Bod op Alex Teixeira
“De bedragen speelden uiteindelijk mee, maar ook het feit dat Anthony tegen mij zei: ‘Meneer Vasilyev. Als kind was het al mijn droom om in de Premier League te spelen’. Als je zo’n droom vervolgens aan diggelen helpt, dan heb je misschien een paar maanden niets meer aan zo’n jongen. Hij stuurde mij zijn eerste tenue van Manchester United toe met een handtekening van hem erop. Hij bedankte mij voor de kans die ik hem heb gegeven. Dat was mooi. Zonder de inkomsten van die transfer hadden we dit seizoen waarschijnlijk geen winst kunnen maken, zo realistisch moeten we ook zijn”, aldus Vasilyev.

/

Bang om te investeren zijn ze in het Stade Louis II echter ook niet, zo voegt de bestuurder er snel aan toe: “Nee. Een voorbeeld: we brachten een bod van 25 miljoen euro uit op Alex Teixeira. Maar zonder succes, want in januari vertrok hij voor het dubbele naar China.” Doordat Paris Saint-Germain echter veel meer te besteden heeft dan de concurrentie, is er in de Ligue 1 volgens Vasilyev sprake van ‘twee soorten snelheden’. “Achter PSG staat een rijk land waarmee wij niet kunnen concurreren. De Ligue 1 heeft nog altijd goede clubs met bijvoorbeeld Olympique Lyon en Olympique Marseille, maar we moeten kijken hoe we investeerders kunnen vinden.”

Sovjet-Unie
“Daarmee kunnen de clubs onder PSG zich verder ontwikkelen. Toen Monaco onder vuur kwam te liggen vanwege onze belastingvoordelen, heb ik voorgesteld om een salarisplafond in te voeren in de competitie. Dat gebeurt ook al in de Amerikaanse sport. We zijn dan minder afhankelijk van televisiegelden. Maar zoiets is moeilijk te realiseren omdat dit een Europese competitie is. Ik zeg het schertsend, maar de manier waarop het Franse voetbal is georganiseerd, doet mij denken aan de Sovjet-Unie. Het is veel te gepolitiseerd. De belangen van de clubs lopen te ver uiteen. Het zou gerund moeten worden als een bedrijf, maar niet als een ministerie.”

/

“Het systeem werkt niet doordat de voorzitter en alle andere belanghebbenden binnen de top van de Franse voetbalbond zich niet onafhankelijk opstellen. Een voorbeeld: van hen mag ik spelers niet beboeten. Maar dit zijn sterren die miljoenen verdienen en dan worden ze zó beschermd. Maar we moeten ook aan de clubs denken, die moeten ook beschermd worden. Kijk eens naar Serge Aurier. Ze hebben met hem gesproken, maar zo’n incident is schadelijk voor de club. Daar is geen enkele club immuun voor. Spelers gedragen zich soms echt als verwende blagen.” Vasilyev wil dat de bond een algemeen directeur aanstelt die met de directeuren van alle clubs gaat sparren over het te voeren beleid.

Bezig met laden …