voetbalzone

Topscorer aller tijden van Tsjechië bergt schoenen na achttien jaar op

Erik van Dam17 aug 2011, 13:36
Laatst bijgewerkt: 17 aug 2011, 13:36
Advertentie

Jan Koller is officieel gestopt met het bedrijven van profvoetbal. Op 38-jarige leeftijd vindt de boomlange Tsjech het welletjes geweest, zo melden diverse media in zijn thuisland woensdag. Koller had nog een contract tot het einde van dit seizoen bij het Franse Cannes, maar heeft besloten dat niet meer uit te dienen. Zijn carrière duurde liefst achttien jaar en kende veel bijzondere momenten.

/

Koller speelde drie jaar in de marge bij Tsjechische clubs; eerst bij Milevsko en daarna bij Sparta Praag. In 1996 verkaste hij naar België, waar hij furore maakte bij Lokeren en met name bij Anderlecht. Daarna vervolgde hij zijn loopbaan in Duitsland, bij Borussia Dortmund. Met die club won hij in 2002 de Bundesliga; datzelfde jaar werd de UEFA Cup-finale verloren van Feyenoord. Koller scoorde weliswaar in de eindstrijd, maar de Rotterdammers wonnen met 3-2.

Halverwege de jaren nul besloot Koller om al af te gaan bouwen bij AS Monaco. Daarna volgden nog verblijven bij 1. FC Nürnberg, Krylia Sovetov en Cannes, in de Franse eerste divisie. Vorig seizoen liet de kopsterke Tsjech nog zien dat hij het scoren niet verleerd was. Hij maakte zestien goals in 29 duels voor Cannes. Onlangs scheurde hij echter een spier in zijn dijbeen. Koller, met 55 doelpunten topscorer aller tijden in de Tsjechische nationale ploeg, wil niet meer terugkomen na zijn revalidatie en heeft aangegeven te stoppen met de sport.

Bezig met laden …